Több év után az OTP Bank versenybe szállt a Revoluttal. A 2022 nyarán megjelent kedvezményes árfolyam-alkalmazást tavaly nyár óta az Erste Bank, míg tavaly november óta a Gránit Bank is kínálja már.

Emellett a Raiffeisen Bank is kínál egyedi áras devizaváltást, de itt valószínűleg nem a Revolut hatására született meg ez a szolgáltatás még évekkel korábban.

Online,Payment,man's,Hands,Holding,Smartphone,And,Using,Credit,Card,For
Fotó: Shutterstock

Az OTP Banknál azonban nem automatikus a kedvezményes alkalmazása. Ehhez egy Árfolyam+ nevű számlacsomagelemet kell megrendelni, melynek 124 forintos havidíja van. Ez 2025. február 28-ig ingyenes, és talán utána is megmarad az ingyenesség. A kedvezményes árfolyam csak a megrendelést követő hónaptól érvényes.

Az OTP Bank tehát csak a tudatos ügyfelekre szűri ezt a lehetőséget. Ezzel együtt is könnyű élni vele, hiszen mindössze igényelni kell a mobilapplikációban.

Ezt követően a külföldi bolti forintkártyás vásárlások – tehát az internetesek nem! – és a forintszámláról indított devizaátutalások kedvezményes OTP-középárfolyamon lesznek átváltva. Ez körülbelül 1 százalékos árfolyamelőnyt jelent az eredeti devizaeladási árfolyamhoz képest, ami eurónként nagyságrendileg kb. 4 forintot jelent. A kedvezményes árfolyam hétvégén is érvényes. Kártyás vásárláskor EUR, GBP, USD és CHF devizanemben vehető igénybe a kedvezményes váltás, átutaláskor viszont az OTP Bank által jegyzett valamennyi devizanemben.

A szolgáltatás csak a forintszámlához jár, azaz nem igényel külön devizaszámlát. A külföldi kártyás tranzakciókra havi 600 ezer forintos, a devizaátutalásokra pedig egy másik, szintén havi 600 ezer forintos keret vonatkozik. Ez a keret azt követően duplázódott meg, hogy a Gránit Bank havi 550 ezer forintos kerettel piacra lépett a kedvezményes devizaváltásban. Ez is mutatja, hogy teljes erővel zajlik a verseny a hazai bankok között ezen a piacon.

Az Erste Bank kommunikációjában is hangsúlyozza, hogy mindenkinek jár a szolgáltatás, nem kell tehát megrendelni,

viszont egyelőre úgy tűnik, hogy csak ennek az évnek a végéig szól ez az ajánlat. Persze elképzelhető, hogy a tapasztalatok leszűrése után az Erste meghosszabbítja a lehetőséget. Főleg, hogy utána még egy szereplő, a Gránit Bank is belépett a körbe.

Az Ersténél két korlátozással szembesülhet a felhasználó. Egyrészt a kedvezményes átváltás csak hétköznap, 8 és 17 óra között érhető el. A többi időben a devizaeladási árfolyamot használja a bank. Másrészt csak akkor működik a kedvezményes átváltás, ha forintszámláról devizaszámlára vagy fordítva történik a váltás. Szükséges hozzá tehát egy devizaszámla. Az Ersténél azonban olyan a számlavezetési rendszer, hogy a devizaszámlának nincs külön havidíja (az ügyfél egységes csomagdíjat fizet a forintszámla megnyitásától kezdve) és a betéti bankkártya a mobilappban ingyen átkapcsolható a devizaszámlára, így nincs szükség külön devizakártyára.

Az Ersténél csak az EUR-HUF, USD-HUF, CHF-HUF, GBP-HUF és CAD-HUF devizapárok közt működik a kedvezményes váltási lehetőség. A kedvezményes átváltás havi 500 ezer forintig, Erste World vagy Erste Private Banking ügyfélként pedig havi egymillió forintig érvényes. A keret csak a kedvezményesen váltott összegekre vonatkozik.

Az árfolyamokat nézve, az Ersténél sokkal markánsabbak az előnyök a középárfolyam alkalmazása esetén, így például eurónként akár 13 forint is elérhető, ami már akár 3 százalékos előnyt is jelenthet. A szolgáltatás a George internetbankban és a mobilalkalmazásban érhető el.

A Gránit Bank pár hónapja indult el ezzel a szolgáltatással. 

Ez nagyon hasonló ajánlat, mint az Erste Banké, tehát kell hozzá devizaszámla, és csak az oda átvezetett összegre vonatkozik a devizapiaci középárfolyam, EUR, USD, CHF és GBP devizanemben. Itt nem lehet átkapcsolni a bankkártyát a forintról a devizaszámlára, de ezt úgy oldja meg a bank, hogy egy akcióban a devizakártyát 2024 végéig ingyen biztosítja. Sőt, a 2024. május 31-ig igényelt bankkártyák esetében a második évben is ingyenes a devizaalapú bankkártya. A CHF- és GBP-számlához nem kapcsolható a devizakártya, így ezekben a devizákban váltva a kedvezményes árfolyam a devizaátutalásban vagy a devizatartásban használható ki elsősorban.

A Gránit Bank havi 550 ezer forintos keretig biztosítja a kedvezményes devizaváltást, de csak munkanapokon, 9 és 17 óra között. A kedvezmény csak a Gránit eBank mobilalkalmazásban érhető el. Mivel a Gránit Banknál eleve kedvezményes a devizaeladási árfolyam a piac többi szereplőjéhez képest, ezért ezzel kevesebb mint 1 százalékos előny érhető el.

A fenti bankok mindegyikének a Revolut árfolyamának közelében van az árfolyama, egy-két forint tűréshatárral, és nem mindig a Revolut a legelőnyösebb.