Nemzetközi gazdaság

Árkannibalizációtól tart az ING az energiaszektorban

Rövid távon áreséshez, hosszabb időtávon azonban az energia drágulásához vezethet a megújuló források előretörése az ING Bank szerint.

A megújuló forrásokra való átállás hosszú távon növeli az energiaellátás költségeit, 2050-ig az energia markáns drágulásával kell számolni. Ugyanakkor a szél- és fokozódó szerepe rövidtávon lefelé szorítja az árakat – áll az ING Bank frissen megjelent tanulmányában. Hozzátették viszont, hogy minden időtávon az árvolatilitás emelkedésére kell felkészülni.

A holland pénzintézet elemzői hangsúlyozzák, hogy a koronavírus-járvány egyáltalán nem akasztotta meg a megújulók előretörését. A vállalatok továbbra is élen járnak a környezetkímélő energia bevezetése és megvásárlása terén. Közülük is egyértelműen kiemelkedik azonban az Amazon, amely jelenleg a zöldenergia legnagyobb vevője világszerte. Az ING tanulmánya mindamellett idézi azokat az ellentétes nézeteket valló szakértőket is, akik szerint a munkaerőhiány és az ellátási láncok akadozó működése késleltetheti a folyamatot.

A tanulmány rögzíti, hogy a megújuló energiaforrások részesedése az összfogyasztásból az elmúlt években dinamikusan nőtt Európában.

Írországban például a szélturbinák és a napenergia-panelek állítják már elő idén a szükséglet 40 százalékát, míg ez az arány Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban 30 százalékot tesz ki. Sőt, az egyelőre lemaradásban lévő Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban is felfelé mutat a trend.

Fotó: Shutterstock

A rövid távú áresés okaként az ING Bank az úgynevezett árkannibalizációt jelöli meg.

Ezt a fogalmat – a brit Cornwall Insight tudományos műhely definíciójának megfelelően – a holland pénzintézet elemzői is az új energiaforrások időjárási körülményeknek való fokozott kitettségéből vezetik le. Szeles vagy napos időjárás esetén ugyanis a magas áramtermelés rendkívül nyomott nagykereskedelmi árakhoz vezet. A szélenergia részarányának 50 százalékos növekedése például a heti árakat átlagosan 7, a havi árakat 8 százalékkal csökkenti.

Az árkannibalizáció lecsenghet napokon belül, ám akár hónapokon keresztül is jelen maradhat a rendszerben. Ha pedig a megújulók magas termelési szintje időszakosan alacsony áramkereslettel párosul, átmenetileg negatív nagykereskedelmi árak is kialakulhatnak, amire már volt is példa.

Hosszabb távon ellenben más törvényszerűségek érvényesülnek az energiarendszerben, markánsan emelkedni fognak az árak – véli az ING Bank, amely elsősorban a jelenlegi, fosszilis energiahordozókon alapuló – egyébként eléggé hatékony – rendszer átalakításának költségeit és az ehhez szükséges óriási beruházásokat emeli ki. Példaként pedig az olajpiaci helyzetet hozzák fel. A világ meghatározó gazdaságainak sikeres újraindítása által generált növekvő kereslettel ugyanis már most sem tud lépést tartani a kitermelés, az Egyesült Államok nyersolajkészlete ötödik hete csökken, az árak pedig az egekbe szöknek.

megújúló energia
Kapcsolódó cikkek