Magyar gazdaság

Ismét gumigyártókat sújtott kartellbírsággal Brüsszel

Közel 250 millió eurós kartellbírságra büntetett hat gumigyártó céget az Európai Bizottság. A megbírságolt társaságok (a német Bayer, az olasz ENI, a japán Tosch és Denka, az amerikai DuPont és Dow) 1993 és 2002 között felosztották egymás között a piacokat, illetve árrögzítő megállapodásokat kötöttek az ún. chloroprene gumi esetében.

A legnagyobb bírságot a visszaesőnek számító olasz ENI kapta, mivel már korábban is kapott büntetést kartell miatt. Az ENI alapbírságát emiatt 60 százalékkal emelték, így a kartellre kiszabott összesen 243,2 milliós bírságból 132,1 milliót kapott. A Bayer is visszaesőnek számít, azonban a német cég az engedékenységi eljárás lehetőségét kihasználva együttműködött az Európai Bizottsággal, így mentességet kapott a bírság alól. A Tosch, valamint a DuPont és Dow is élt ez utóbbi lehetőséggel, így az általuk szolgáltatott értékes információkért cserébe büntetésük 50, illetve 25 százalékkal mérséklődött. 

A chloroprene gumit számos ipari termék gumiösszetevőjeként használják, például a búvárruhák latex anyagában vagy a cipők belső talpánál. 

Idén ez már a nyolcadik kartellbírság, amit kivetetett az Európai Bizottság. Az idei bírságok összege meghaladja a három milliárd eurót. Ebben az iparágban a szintetikus gumik piacán már tavaly is kiszabott kartellbírságot a brüsszeli testület.

 

Kapcsolódó cikkek