Magyar gazdaság

Teljesen magyar tulajdonba kerül a Kecskeméti Konzerv Kft.

Az élelmiszeripar területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: az alapkezelő által menedzselt Főnix Magántőkealaphoz tartozó Agrár-Finance Kft. adásvételi szerződést kötött a 2005-ben alapított Kecskeméti Konzerv Kft. megvásárlására. A tranzakció által, amely a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére vár, emelkedhet a magyar tulajdon aránya a hazai konzerviparban.

Száz százalékban magyar tulajdonba kerül a 2005-ben alapított, mintegy 250 főt foglalkoztató és 22 milliárd forintos árbevételű Kecskeméti Konzerv Kft., miután adásvételi szerződést kötött a Gránit Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix Magántőkealaphoz tartozó Agrár-Finance Kft. a korábbi tulajdonosaival a cég megvásárlására. A jelentős konzervipari céget a német hátterű M Invest HU GmbH-tól, valamint öt magyar magánszemély tulajdonosától vásárolja meg az Agrár-Finance Kft., az utóbbiak esetében a generációváltás iránti igény is motiválta az értékesítést. A jelenlegi menedzsmentnek kisebbségi tulajdonrésze marad a társaságban, a tranzakció által pedig a stratégiai fontosságú élelmiszer- és konzervipar területén tovább nő a magyar tulajdon aránya. 

 

„A Gránit Alapkezelő az általa menedzselt magántőkealapok esetében is előtérbe helyezi az értékteremtő és fenntartható befektetési döntéseket, miközben piaci átlagot meghaladó hozamok elérésére törekszik a befektetői számára. A Főnix Magántőkealap befektetéseinél kiemelt szerepet kap a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területe, a jelenlegi tranzakció egy újabb fontos mérföldkő e tekintetben. Célunk, hogy a Kecskeméti Konzerv Kft. szakértelmére és szakmai menedzsmentjének tudására építve, a tőkeerős háttérre támaszkodva tovább erősítsük a társaság piaci pozícióját mind a hazai, mind az exportpiacokon” – mondta Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A megvásárolandó cég vonatkozásában a befektető fontos célja a meglévő munkahelyek megőrzése, a helyi gazdákkal és termelőkkel való együttműködés erősítése, valamint a hosszú távú versenyképes és értékteremtő működés feltételeinek a biztosítása. „A mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén lévő befektetéseinkkel célunk hozzájárulni e stratégiai fontosságú ágazat modernizálásához, a fenntartható működés erősítéséhez és a magyar tulajdon részarányának növeléséhez” – tette hozzá Mikesy Álmos. 

A tranzakció zárása a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pozitív elbírálása esetén várható.



 

 

 

Főnix Magántőkealap Kecskeméti Konzerv Kft M Invest HU Gmbh
Kapcsolódó cikkek