Magyar gazdaság

Jelentetnék a gyanút is

A közbeszerzési tender kiírója köteles lesz bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak, ha a benyújtott ajánlatok vizsgálata alapján az a gyanúja támad, hogy a pályázók kartelleznek. A tervek szerint egy ilyen vagy hasonló szabályt is tartalmazna a jövőre módosuló közbeszerzési törvény, hiszen köztudomású, hogy a versenykorlátozó megállapodások és a gazdasági erőfölénnyel való visszaélések igen gyakoriak ezen a piacon. És nem csupán a versenyjogi szakemberek hangoztatják régóta, hogy nemegyszer a kiírónak is feltűnhet a pályázók esetleges összejátszása. Sokak megítélése szerint e területen csak akkor javulhat látványosan a helyzet, ha a pályáztatót ily módon is felelőssé teszik a tender tisztaságáért.

A az elmúlt években mintegy harminc közbeszerzési kartellt göngyölített fel, de egyszer sem kapott jelzést, információt a vizsgálat alá vont pályázatok kiíróitól, hogy a résztvevők között összejátszást észleltek volna. Szolnoki Péter, a kartellcsoport vezetője szerint a pályáztató kötelezése segíthet a titkos jogsértő megállapodások feltárásában. Utalt arra: Nyugat-Európában és az USA-ban a közpénzes pályázatoknál a kiíró rendszerint nagyobb figyelmet fordít az ajánlatok ilyen szempontból történő vizsgálatára, és gyanú esetén tájékoztatja a versenyhatóságot. Kaliforniában éppen a közelmúltban lepleztek le pályáztatói közreműködéssel egy nagy építőipari kartellt.

Berke Barna ügyvéd, a Berke & Molnár Ügyvédi Iroda munkatársa számos versenyjogi vitában képviseli a cégeket. Szerinte a tervezett szabályozásnak nincs sok értelme, nem ösztönzi majd a kiírókat nagyobb odafigyelésre, és több információt sem tudnak meg a pályázókról, mint most. Hangsúlyozta, a pályáztatónak törvényi kötelezés nélkül is érdeke, hogy kellő gondossággal járjon el, főként napjainkban, amikor nagy esélyük van a kártérítési pereknek. Nem követelhet sikerrel jóvátételt, ha nem lépett fel az általa észlelt jogsértés miatt.

Hasonlóan vélekedett Fejes Gábor ügyvéd, az Oppenheim Ügyvédi Iroda munkatársa is. Mint lapunknak mondta: ma is lehetősége van a kiírónak a bejelentésre. Erre alkalmanként rá is kényszerül, hiszen a közbeszerzési kartellezés 2005 ősze óta bűncselekmény, ilyen gyanú esetén feljelentési kötelezettség terheli. KK

A GVH mindig a pályázókat nézi

A GVH mindig a versenytársakkal, azaz a pályázókkal szemben jár el.

Vizsgálataik során ugyan a pályáztatók is látókörükbe kerülnek, de részükről eddig nem tapasztaltak versenyjogi visszaélést.

Ám esetenként felmerül büntetőjogot sértő magatartások, például hűtlen kezelés gyanúja. Ilyenkor megteszik a feljelentést.

Vizsgálataik során ugyan a pályáztatók is látókörükbe kerülnek, de részükről eddig nem tapasztaltak versenyjogi visszaélést.

Ám esetenként felmerül büntetőjogot sértő magatartások, például hűtlen kezelés gyanúja. Ilyenkor megteszik a feljelentést.-->

Kapcsolódó cikkek