Magyar gazdaság

Közös uniós fellépés Liechtenstein ellen?

Nyomás. Összeurópai nyomásgyakorlásra szeretné rávenni uniós kollégáit a német pénzügyminiszter annak érdekében, hogy rábírják Liechtensteint az EU adószabályainak tiszteletben tartására. Peer Steinbrück az EU pénzügyminisztereinek jövő heti ülésén vár döntést az ügyben. A tárcavezető egyúttal kilátásba helyezte, hogy együttes intézkedések hiányában Németország maga fog lépni, a tervek szerint az alpesi országba irányuló minden pénzátutalás megadóztatásával.

Otmar Hasler liechtensteini miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy kész megállapodást kötni az unióval az adócsalás visszaszorítására. Angela Merkel német kancellár a múlt héten kilátásba helyezte, hogy az adócsalók elleni liechtensteini fellépés hiányában a Bundestag nem ratifikálja az ország csatlakozási szerződését a Schengen-övezethez. Az egyezményben Liechtensteinnek kötelezettséget kell vállalnia a fokozottabb együttműködésre a bűnügyi vizsgálatoknál, ám adószabályainak megváltoztatására nem – mutat rá a Reuters. VG




Vizsgálatok

Spanyol-, Görögország és Ausztrália is csatlakozott azon országokhoz, amelyek a liechtensteini botrány nyomán fokozott erőfeszítéseket tesznek adócsaló polgáraik felkutatására.

Athénban bejelentették, hogy kérni fogják Németországtól az ottani titkosszolgálat által megszerzett adatok megosztását.

Athénban bejelentették, hogy kérni fogják Németországtól az ottani titkosszolgálat által megszerzett adatok megosztását.-->

Kapcsolódó cikkek