Magyar gazdaság

TEÁOR: kedvező változás

Aki eddig nem lépett, jobban teszi, ha egyelőre a kisujját sem mozdítja a TEÁOR-szám ügyében. A héten ugyanis elkészül az új jogszabálytervezet a szakmakódokkal kapcsolatos vállalkozói teendőkről.

Ebből kiderül, hogy – az igazságügyi és rendészeti kormányzat tervei szerint már novembertől élő rendelkezések alapján – nem lesz sok dolguk a TEÁOR-ral.

A kódok ezentúl csakis a vállalkozások működésével összefüggő statisztikai és adóigazgatási célokat szolgálhatnak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gadó Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára. A cégjegyzékből törlik a meglévő számokat, nem rögzítik az újakat, azaz TEÁOR-mentes lesz a nyilvántartás. Egy gazdasági társaságnak nem kell jogi képviselője útján a cégjegyzékben regisztráltatnia a kódot, és több százezer egyéni vállalkozó is mentesül attól a tortúrától, hogy TEÁOR-váltás ürügyén a telephelyengedélyétől a tevékenységéig felülvizsgálják vállalkozását. Így, a kormányzati törekvéseknek megfelelően, a piaci szereplők nem kis költséggel járó, bürokratikus tehertől mentesülnek. Mindez azonban nem érinti a vállalkozások KSH-val és adóhivatallal szemben fennálló ilyen irányú kötelezettségét – hangsúlyozta.

A tárca a júniusi TEÁOR-os kapkodás nyomán kezdett foglalkozni a szakmakódok cégjegyzékből való törlésének lehetőségével (VG, 2008. június 19.). Ismeretes: az új uniós besorolásokat ez év januártól valamennyi tagállamban alkalmazni kellene. A magyar vállalkozások félévi haladékot kaptak, ám júniusban már látható volt, hogy a nagy többség késik az átkódolással, a cégbíróságok pedig – „nyakig” az egyórás cégbejegyzés startjával – fel sem tudnák dolgozni a hirtelen rájuk zúduló beadványokat. Újabb fél év haladék lett az átmeneti megoldás, lejártával feltételezhetően csak ismétlődött volna a júniusi helyzet.

Bajnai Gordon

Tulajdonképpen jogosan dühösek most azok a vállalkozások, amelyek időben elintézték a TEÁOR-számokkal kapcsolatos előírásokat, hiszen időt és pénzt áldoztak rá, s utóbb megváltoztak a szabályok – mondta a Világgazdaságnak a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. De mégiscsak jobb kiigazítani egy hibát, amint észleljük, mint ha hagynánk a rendszerben hibásan. „Amikor átvettem a tárca irányítását, észleltük a problémát, s tettem javaslatot az orvoslására” – közölte. Ráadásul azoknak is könnyebbé válik az élete, akik már módosítottak, hiszen radikálisan szűkül a kör, ahova le kell adni ezentúl a TEÁOR-számot. Ez a változás egyébként szervesen illeszkedik a komplex bürokráciacsökkentési folyamatba, annak egy eleme. „A jövőben szisztematikusan végiggyomláljuk a szabályozórendszer egyes elemeit, s folyamatosan módosítunk a könnyítés irányában, hasonlóan, ahogy tavasszal tettük az építőipari adminisztrációcsökkentési csomaggal” – közölte.



Most tüneti kezelés helyett véglegesen kiirtják – a nyilvántartásokból, nyomtatványokból is – e bürokratikus vadhajtást. (A fejlett országokban sehol nem tüntetik fel a szakmai kódokat a cégregiszterek.) A leendő szabályozás abból indul ki: a korrigált TEÁOR-számokra az APEH-nak és a KSH-nak is szüksége van, ezért a mulasztó vállalkozásoknak a 2009-ben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg kell nyilatkozniuk főtevékenységük szakmai kódjáról. A cégbíróságot ezúttal elfelejthetik.

A jövőben pedig elegendő lesz, ha cégalapításkor a beadványhoz csatolandó adó- és statisztikai szám iránti kérelem tartalmazza a TEÁOR-számot. Innen kerül elektronikus úton az adóhatósághoz és a KSH-hoz. Egyébként a vállalkozás, csakúgy, mint ma, 15 napon belül köteles bejelenteni az adóhatóságnak, ha más tevékenységet is felvesz. A már benyújtott módosító kérelmekről a cégbíróság intézkedik, eljuttatva a változtatásokat az APEH-hoz. Ha pedig az uniós kódrendszer a jövőben generálisan megváltozik, úgy a következő év adóbevallásához kapcsolódva kell majd a vállalkozásoknak átforgatniuk a TEÁOR-számokat. Azok az egyéni vállalkozások, amelyeket a TEÁOR-változás miatt joghátrány ért (például megvonták a hatósági engedélyüket), az új szabályok hatálybalépését követő 90 napon belül kezdeményezhetik az eredeti állapot helyreállítását – mondta Gadó Gábor.


A cégjegyzékből – a vállalkozások működésével kapcsolatos nyilvántartásokból, nyomtatványokból – törlik a kódszámokat

A mulasztók az adóbevallással pótolhatják az átkódolást

A már benyújtott módosításokat a cégbíróság küldi meg az APEH-nak

Uniós változásnál szintén az adóbevallással kell majd módosítani -->

KSH cégjegyzék TEÁOR APEH
Kapcsolódó cikkek