Magyar gazdaság

Jutalmuk a bírságelengedés

Nem csupán az eljárás indítása előtt, hanem azt követően, úgymond menet közben is mód van arra, hogy a kartellező cég – a bírság alóli teljes mentesülés reményében – hozzájuttassa a versenyhatóságot a bizonyításhoz szükséges információkhoz. Ezt az üzenetet hordozza a versenyhatóság egyik legutóbbi döntése, amelyben rekordösszegű, hárommilliárd forintos büntetést szabott ki útépítő vállalkozásokra, de a közbeszerzési kartell egyik részvevőjét, a HE-DO Kft.-t nem bírságolta meg, mivel a cég az eljárás során az úgynevezett engedékenységi politika keretében együttműködött a hivatallal. Így a olyan tényekhez, adatokhoz jutott hozzá, amelyekkel az eredetileg feltételezettnél szélesebb jogsértés vált bizonyíthatóvá – mondta a Világgazdaságnak Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője.

Utalt arra, a GVH akkor él az engedékenységgel, ha a kartellből kilépni kívánó vállalkozás megkeresve a hivatalt elősegíti az eljárás megindítását, és a procedúrában is tevékenyen részt vesz. Az eddigi engedékenységi ügyek, mentesülések kiindulópontja a céges feljelentés és az azok alapján lefolytatott eljárás volt. Ám a bírság alóli akár teljes mentességre számíthat az a vállalkozás is, amely utóbb dönt úgy, hogy anyagokat szolgáltat a versenyjogi szakembereknek és ekként megkönnyíti számukra a kartellgyanú igazolását. A bíróság természetesen csak egyértelműen megalapozott gyanú esetén ad engedélyt a házkutatásra. Ezt az alapos gyanút erősíthetik meg a későbbiekben a kartelltag információi – hangsúlyozta.

A versenyhatóság ötödik esztendeje érvényesíti az engedékenységet, pontosabban érvényesítené, ha a jogsértő cégek nem tartózkodnának a feljelentéstől és a hivatalnak nyújtott információktól. Első alkalommal – még 2004-ben – a Royal Bau építőipari vállalkozás mentesülhetett a bírság alól. A terézvárosi önkormányzat közbeszerzési pályázatán összejátszó cégek egyikeként tett bejelentést a versenyhivatalnak és segítette az ügy felgöngyölítését. A következő esztendőben három kőkemény, nemzetközi szintű kartellmegállapodás feltárása kapcsán került sor engedékenységre. Azóta csak egy-egy kisebb ügyben kapott támogatást a versenyhatóság a titkos jogsértő megállapodások felderítéséhez, pedig az komoly segítséget jelentene, hiszen a kartell feltárásához fűződő közérdek sokkal fontosabb, mint a szövetkezők bírságolása. Nyugaton a gyanúba keveredett cégek igyekeznek a versenyhatósággal való együttműködéssel menteni magukat. „Nálunk más az üzleti kultúra, ez nem gyakorlat. Igaz, jelenleg több olyan ügyet is vizsgál a versenyhivatal, amelyben helye van az engedékenységnek. A bejelentő, a feltárásban közreműködő cég egyébként az eljárás során teljes védelmet élvez, sok százmilliós vagy milliárdos öszszegű bírság alól mentesülhet, és a hivatalnak nincs tudomása arról, hogy bármelyiket is retorzió érte volna a gazdasági forgalomban” – mondta Szolnoky Péter.



Mentesültek a bírság alól

Royal Bau Rt. (terézvárosi útépítőkartell)

Kemira Kft. (takarmányfoszfát-értékesítő kartell)

ABB cégcsoport (a gázszigetelésű kapcsolóberendezések piacát felosztó kartell)

Bayer AG (a benzil-butil-ftalát piacát felosztó kartell)

HE-DO Kft. (Heves megyei útépítőkartell)

Kemira Kft. (takarmányfoszfát-értékesítő kartell)

ABB cégcsoport (a gázszigetelésű kapcsolóberendezések piacát felosztó kartell)

Bayer AG (a benzil-butil-ftalát piacát felosztó kartell)

HE-DO Kft. (Heves megyei útépítőkartell)-->

Kapcsolódó cikkek