Magyar gazdaság

Akár ősszel felállhat a Közérdekvédelmi Hivatal

Növekedett a Közérdekvédelmi Hivatal támogatottsága. A Világgazdaság értesülései szerint legalábbis ez szűrhető le az igazságügyi és rendészeti tárca tegnapi egyeztető tanácskozásán elhangzottakból. A tárgyaláson a szakértők és a különböző civilszervezetek képviselői nem a hivatal szükségességét kérdőjelezték meg, hanem már annak szervezetéről, hatásköri problémáiról mondták el véleményüket. Így egyebek közt figyelmeztettek arra, nehogy párhuzamos hatáskörök alakuljanak ki más nyomozati szervekkel.

Ismeretes: a kormány a korrupció elleni hatékony fellépés érdekében tervezi egy olyan független szerv létrehozását, amely kifejezetten a tisztességes eljárás követelményeit sértő eseteket vizsgálná. Nyomozati jogköre lenne, és védelmet nyújtana a bejelentőknek, akik a korrupciós ügylet feltárásáért jutalmat kapnának. Közérdekvédelmi bírságot szabhatna ki a tisztességtelen előnyt szerzőkre, s meghatározott időtartamra eltilthatná tisztségük betöltésétől azon cégek, szervezetek vezetőit, akik szemet hunytak a gyanús ügyek felett.

Az egyeztetések folytatódnak. A tisztességes eljárás garanciarendszerével és a hivatallal kapcsolatos előterjesztést még nyár előtt megtárgyalhatja a kormány és a parlament, így az új szerv akár már szeptember elsejével felállhat. KK

Kapcsolódó cikkek