Magyar gazdaság

Könnyebb iskolaátadás

A jelenleginél is egyszerűbben válhatnak meg a bajba jutott önkormányzatok az iskoláiktól. Legalábbis akkor, ha az Országgyűlés rábólint négy fideszes, illetve KDNP-s képviselő frissen benyújtott javaslatára, amellyel kivennék a közbeszerzési törvény alól az iskolaátadásokat.

Törvényjavaslattal segítenék a kormánypártok, hogy a rossz anyagi helyzetű települések könnyebben átadhassák iskoláikat. A javaslat, amely már a tavaszi ülésszakon a parlament elé kerülhet, egy apró, de annál kínosabb következményekkel fenyegető kiskaput zárna be. Ha ugyanis egy önkormányzat átadná iskolájának intézményfenntartói jogát, azt elvileg egy közbeszerzési eljárás keretében kellene megtennie. Ez azonban olyan anyagi követelményekkel járna a javaslat indoklása szerint, amelyet a bajban lévő önkormányzatok képtelenek lennének betartani, és az adminisztrációt is túlzottan leterhelné.

Azok a helyhatóságok, amelyek az elmúlt hetekben-hónapokban átadták más szervezeteknek az iskoláikat – döntő többségben egyházaknak –, szabadon értelmezték a közbeszerzési törvényt, szerintük az intézményfenntartói jog átadása nem tekinthető sem a szolgáltatás megrendelésének, sem szolgáltatási koncessziónak. Ez esetben valóban nem kell közbeszerzési eljárást kiírni.

Ezzel a véleménnyel értenek egyet a javaslat benyújtói is, azonban szeretnék elkerülni azt, hogy a későbbiekben bárki is megtámadja az iskolaátadások szabályszerűségét. Azoknál az átadásoknál egyébként, amelyek már zajlanak vagy megtörténtek, nem kért senki törvényességi felülvizsgálatot, ám azt az előterjesztők is elismerik, hogy némileg szabályozatlan a jogi környezet. A közbeszerzési törvény felsorolja az oktatással kapcsolatos feladatokat is, vagyis ha megtámadnának egy iskolaátadást, a bírói véleményen múlna az eredmény, és az eljárás is hosszan elhúzódhatna, amit most nagyon nem szeretnének a rossz helyzetbe került helyhatóságok.

A javaslat elfogadása azt jelentené, hogy minden akadály elhárulna az elől, hogy az önkormányzatok egyházi kézbe adják az iskoláikat. Ez most azért is lehet különösen fontos, mert a legtöbb intézménynél ezekben a hetekben érhetnek az átadásról szóló tárgyalások az utolsó szakaszba. Ugyanis egy tavalyi törvénymódosítás alapján, ha egy önkormányzat átadja az iskoláját valamelyik egyháznak, akkor az arra jutó kiegészítő támogatást nem a városi, hanem az állami büdzsé állja. A finanszírozás valódi problémáját azonban csak részleteiben rendezi ez a megoldás is, hiszen mindenképp az állam adja a pénzt. Az önkormányzatok komoly tehertől szabadulnak meg, ám az értékes iskolaépületek a legtöbb helyen átkerülnek az átvevők tulajdonába.

Többet kérnek az iskolák

A közoktatási intézményekből visszaérkezett kérdőíveken a válaszadók 85,8 százaléka támogatja, hogy az iskolák fenntartásában az állam nagyobb szerepet vállaljon – mondta el Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a távirati irodának. Azzal pedig kicsivel több mint kétharmaduk ért egyet, hogy teljes egészében közvetlenül az állam finanszírozza a tanári fizetéseket.

Sajtóértesülések szerint azonban még a Fidesz-frakción belül is többen szakmaiatlannak és emiatt értékelhetetlennek tartják a kérdőívet, amelyből nem derül ki az sem, a tantestületek vagy az igazgatók válaszoltak. Azt pedig a pedagógus-szakszervezetek vetették Hoffmann szemére, hogy előzetes egyeztetés nélkül küldte ki a kérdőíveket.

Sajtóértesülések szerint azonban még a Fidesz-frakción belül is többen szakmaiatlannak és emiatt értékelhetetlennek tartják a kérdőívet, amelyből nem derül ki az sem, a tantestületek vagy az igazgatók válaszoltak. Azt pedig a pedagógus-szakszervezetek vetették Hoffmann szemére, hogy előzetes egyeztetés nélkül küldte ki a kérdőíveket.-->

Kapcsolódó cikkek