A Moody's pénteken vizsgálhatja felül Magyarország hitelbesorolását. A hitelminősítőnél a magyar osztályzat jelenleg Baa3 pozitív kilátással, ami a felminősítés előszobája.

Fotó: AFP

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint több forgatókönyv lehetséges, mivel számos indokot fel lehet sorolni a negatív és a pozitív oldalon is. Utóbbiak közé sorolható, hogy Európán belül Magyarország az elsők között tért vissza a járvány előtti gazdasági szinthez. Továbbá az államadósság finanszírozása is stabil. Ráadásul az elmúlt időszakban tudott módosítani az adósságlejárati szerkezeten és nagy tartalékokat is felhalmozott Magyarország.

Negatívum viszont, hogy a járvány még mindig bizonytalanságot okoz. Emellett a következő években viszonylag magas hiánnyal kalkulál a magyar kormány. A magas deficitet okozó fiskális stimulus – azaz költségvetési ösztönzés -, valamint a felgyorsuló felveti a gazdaság túlhevülésének kockázatát. További bizonytalanságot jelentenek az uniós, köztük a helyreállítási alap forrásai. Ugyanis utóbbiakról még vita van a felek között

– tette hozzá. 

Várhatóan ezeket a tényezőket mérlegelik a Moody’s szakértői. „A legvalószínűbb, hogy további, a jövőben megjelenő adatokra lesznek kíváncsiak a szóban forgó folyamatokról, ezért kivárnak és nem nyúlnak a mostani osztályzathoz és kilátáshoz. Ha az említett kockázatokat erősnek gondolják, akkor elméletileg a pozitív kilátást stabilra módosíthatják. Ha viszont a pozitív tényezőket elég tartósnak gondolják, akkor akár a felminősítés is szóba jöhet. Utóbbi mellett szól, hogy a világ legnagyobb hitelminősítői közé tartozó Standard & Poor's és a Fitch Ratings eggyel magasabb szinten, BBB kategóriában tartja nyilván a magyar gazdaságot. A Moody's esetében ez a szint a Baa2 lenne.