A világjárvány okozta zavarok ellenére a kereskedelmi ingatlanok beruházási volumene elérte a 11,07 milliárd eurót a közép- és kelet-európai régióban. Ez 20 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, ugyanakkor éves szinten 6 százalékos növekedést jelent – közölte a Colliers, a nemzetközi ingatlan-tanácsadó és szolgáltató cég.

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP

A Colliers eredetileg úgy becsülte, hogy a 2022-es év végi volumenek meghaladhatják majd a 12 milliárd eurót, azonban ezt a kilátást az ukrajnai háború befolyásolta.

Az összes tranzakciós volumen 36 százaléka mögött tavaly a nyugat- és észak-európai alapok álltak. Ez főként Németországból, az Egyesült Királyságból, Ausztriából és Svédországból származó tőke. Szintén nagyon erős volt a kelet-közép-európai tőke, 32 százalékkal részesedett az összes volumenből. A csehországi székhelyű tőke volt a legaktívabb, 18 százalékos részesedéssel.

A legtöbb ország elmarad a járvány előtti volumenektől, de Lengyelország 2021-ben 57 százalékkal elérte a járvány előtti 5 éves átlagot.

Az ellátási láncban jelentkező kihívások mellett a gyorsan növekvő inflációval párosulnak a kereskedelmi ingatlanok építését, üzemeltetését, finanszírozását, fejlesztését és vásárlását ebben az évben és a későbbiekben is befolyásoló üzemanyag-, energia- és építőanyagárak. Ez pedig közvetlen hatással lesz az eladási árakra és a bérlők által fizetett bérleti díjakra - foglalta össze a Colliers.