Több mint háromezren dolgoznak a Debreceni Virágkarnevál és az azt megelőző hét programjainak megvalósításán. A karneválra félmillió élő virág érkezik, a menetben tizenkét virágkocsi, 1200 táncos, köztük 400 külföldi felvonuló vesz részt – tudatta a PR in Hungary közleményében.

Debrecenben az 56. virágkarnevált rendezik meg az idén, az ünnepi menet elé egy egész karneváli hét szerveződik immár jó pár éve, de az augusztus 15-én kezdődő programsorozat csúcspontja hagyományosan az augusztusi 20-i karneváli menet. 

Debreceni Virágkarnevál
Fotó: Jakkel Rudolf

A felvonulás és a kapcsolódó programok turisztikailag is fontos események, ebben az időszakban a környék szállodái, hotelei, panziói és magánszálláshelyei mind megtelnek vendégekkel. 

Országosan és a határon túlról is érdeklődnek a virágkarnevál rendezvényei iránt.

Napról napra több program

A Debreceni Virágkarnevál nyitóprogramján, a Klasszikusok éjszakáján ismét Ramon Vargas mexikói operaénekes lép fel a Kodály Filharmónia kíséretében a Nagytemplom előtt felállított színpadon – tudtuk meg. Ezen a napon indul a Táncol a város elnevezésű projekt, amelynek keretében debreceni és környéki tánccsoportok 1200 táncosa bukkan fel a belváros különböző pontjain. Ekkor megnyílik – és egészen augusztus 21-ig látogatható – a Nagyerdei Sörkert | Beer by Lake, amely idén a hazai kézműves, kraft söröket helyezi a fókuszba. 

A városba érkezik a Magyar Sajtófotó kiállítás anyaga, és egész héten kézművesvásárra várják a helyi alkotók a látogatókat a főutcán.

A karneváli hét második napján megnyílik a Bényi Galériában a Billufeszt, ez a kortárs illusztrációs kiállítás az év egyik legtrendibb kiállításanyaga.

Minden korosztálynak lesz program

Az egyhetesre nőtt karnevál igyekszik minden igényt kiszolgálni, és minden korosztályt megszólítani. Ennek jegyében augusztus 17-én elindul az ingyenesen látogatható Galiba Gyermekfesztivál, amelynek idén is a Nagyerdei Kultúrpark, az állatkert és a megújult vidámpark ad otthont. Estére a Kacaj Zenekar érkezik utcazenével, és a Magashegyi Underground koncertezik Bocskor Bíborkával.
Augusztus 18-án 13 külföldi tánccsoport érkezik a városba a világ különböző pontjairól, és ezen a napon kezdődnek a Fények éjszakái. A kreatív koncepció magában foglalja a hazai és a külföldi táncosok mesterséges és természetes fényekkel történő játékát, másrészt utal arra a látványra, amely a pazar fényfestést és fényárt takarja. 

Debreceni Virágkarnevál
Fotó: Jakkel Rudolf


Budapest után második helyszínként mutatkozik be Debrecenben a Digitális Művészeti Kiállítás, a Cinema Mystica, amely a hét egyik legizgalmasabb programjának ígérkezik. Este Malek Andrea koncertjén vehet részt az érdeklődő közönség a Szabadtéri Színpadon.

Augusztus 19-én hagyományteremtő programelemként útjára indul a Botanica Kertészeti Expo, s ezzel együtt nemzetközi virágkötészeti verseny is lesz. Este a Kossuth téren Fenyő Miklós koncert és nyolcvanas évek partija várja a látogatókat. 

Hamarosan elindult a regisztráció a IV. Night Ride-ra, amelyen évről évre növekvő számban vesznek részt különböző cégek munkatársai és az egyéni jelentkezők, és ahol minden a színes, ötletes feldíszített biciklikről szól. 

Csúcspont a virágkocsik menete

A karneváli felvonulás augusztus 20-án reggel kilenckor a Petőfi térről indul, a menet keresztülvonul az egész városon a Nagyerdőre. A felvonulási útvonal több pontján tribünök épülnek, ezeken jegyváltás ellenében van lehetőség helyet foglalni. 
Idén nincs egységes tematika, a virágkocsikat finanszírozó tizemkét vállalat és a virágkocsikat készítő képzőművészek szabad kezet kaptak. Sok terv nyúlik vissza a gyermeki, rajzfilmeket idéző figurákhoz, mégpedig azért, mert rengeteg gyerek is kilátogat a Debreceni Virágkarneválra – érthetően szeretnék őket is ámulatba ejteni a hatalmas virágfigurákkal. 

A virágkocsikhoz és szobrokhoz szükséges több százezer szál dália és egyéb élő virág idén is a tulipánok hazájából, Hollandiából érkezik. A karneváli forgatagot csaknem kétezer táncos és fúvószenekar kíséri. A virágkocsik csupán egyetlen napon, augusztus 20-án tekinthetők meg teljes létszámban a karneváli felvonulást követő virágkocsi kiállításon belépő ellenében a Nagyerdei körút és Nagyerdei Stadion Északi rendezvényterén. Ezt követően a kocsik egy része Nagyváradra kerül – közölték a szervezők.