Az őszre kialakult többtényezős válsághelyzet nagyon erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazat vállalkozásait. A forgalom-visszaesés és a költségek elviselhetetlen növekedése okán a vállalkozások jelentős százaléka készül arra, hogy felfüggeszti tevékenységét akár több hónapra is, de számos vállalkozás a végleges bezárás gondolatával is foglalkozik – összegezte  a piaci hangulatot a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a VG-nek eljuttatott közleményében.

A szakmai szövetség leszögezte, hogy 

a nehéz anyagi helyzetben a kormányzat SZÉP-kártyával kapcsolatos döntése a kereslet szezonon kívüli, azaz a legnehezebb periódusban történő megnövelésével segítheti a jövedelmezőségi gondok enyhítését. 

A százmilliárd forintra becsült többletkereslet ösztönző hatásával a legnegatívabb forgatókönyv – a tervezett üzembezárások – elkerülését, a munkahelyek megtartását segítheti. A következő néhány hónapos időszakban nagy jelentőségű lehet ennek az előrehozott keresletnek a megjelenése, kiemelten a vidéki vendéglátóhelyeken.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint megírtuk, a SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni a ma bejelentett kormánydöntés szerint. A koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot,  az új határidővel pedig időponthoz kötve ösztönzi a költéseket.