A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni – jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön. Nagy Márton a közleményben hangsúlyozta, a tetemes adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több pénzt használhatnak fel vásárlásaik során.

Székesfehérvár, szépkártya, nyaralás, hotel, szállás.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy az adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti.

A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártyatulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie.

A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel.

Körülbelül százmilliárd forintnyi alvó pénz található a SZÉP-kártyák szálláshely-, vendéglátás- és szabadidő-alszámláin,

annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a felhasználási korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot.

Az érintett ágazatok alig tették túl magukat az akkori válság hatásain, most a háború, a ránk erőltetett és elhibázott brüsszeli szankciók, valamint az ezek hatására előálló miatt újabb rendkívüli kihívások előtt állnak.

A közleményben a gazdaságfejlesztési miniszter minden állampolgárt arra kér és biztat, hogy időben használja fel a rendelkezésre álló SZÉP-kártya egyenlegét.

A magyar munkavállalók fele számára csak álom a béren kívüli juttatás

Hazánkban a SZÉP-kártya a legnépszerűbb cafeteria, de a dolgozók a 13. havi fizetésnek és az inflációkövető bérnek örülnének leginkább. Az alkalmazottak csaknem fele azonban semmit nem kap.