Annak érdekében, hogy Magyarország a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is képes legyen elkerülni a recessziót a kormány elfogadta a Baross Gábor Tőkeprogramot. Ezzel újabb 600 milliárd forintnyi elérhető tőkét pumpál a gazdaságba – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó: MTI

A tárca azt írta, hogy a hitelpiac teljesen elapadt volna az és a magas mellett, így mindenképpen szükség volt a kormány beavatkozására, hogy a vállalkozások továbbra is forráshoz juthassanak. A közlemény szerint a vállalatok iránti igényét jól szemlélteti, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos kerete gyakorlatilag kevesebb mint 1 hónap alatt kimerült. Emellett az 5 százalékos kamatozású hiteleket kínáló Széchenyi Kártya Program iránt is rendkívül magas az érdeklődés.

A kormány annak érdekében, hogy a hitelezési oldalt követően a vállalkozások számára rendelkezésre álló források tőkeoldalát is megerősítse, a Baross Gábor Tőkeprogram keretében három pilléren keresztül támogatja a gazdaságot. 

Ezek az ingatlan- és értékpapíralapok, az új tőkealapok felállítása és a „ráemelési” pillér.

Az új tőkeprogram keretében elsőként a 150 milliárd forint keretösszegű ingatlan- és értékpapíralapok pillér indul meg 2023. március elsejével, amely két alprogramot foglal magában: ingatlanalapok alprogram, értékpapíralapok alprogram. A Baross Gábor Tőkeprogrammal a kormány hozzájárul a beruházási aktivitás növeléséhez, az energiahatékonyság javításához, zöldfejlesztések megvalósításához – olvasható közleményben. A fenntartható és folyamatosan felzárkózó gazdasági teljesítményhez ugyanis meg kell őrizni a beruházások magas szintjét, meg kell őrizni és meg kell erősíteni a gazdaság exportteljesítményét.

A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már mintegy 

1600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára.

Összességében a kormány 3600 milliárd forintnyi, azaz a közel 5 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül. Mindez érdemben hozzájárul, hogy a magyar GDP növekedése 2023-ban 1,5 százalékkal növekedjen és megalapozza, hogy 2024-ben a gazdaság újra kilőhessen, és 4 százalék feletti növekedést érjen el.