„Várhatóan nem marad egyedül Orbán Viktor miniszterelnök békepárti álláspontjával a ma kezdődő uniós csúcson, amelyen már Robert Fico, a tegnap megválasztott szlovák kormányfő is jelen lesz. A régi-új miniszterelnök az európai ügyi bizottságának csütörtök reggeli ülésén mutatta be álláspontját, amely gyökeres fordulatot Szlovákia jelent hozzáállásában az Ukrajnának nyújtott segítségben és az orosz–ukrán háborúhoz való viszonyban – írja a Paraméter felvidéki hírportál.

Fico
Fotó: AFP

A Smer elnökének mai meghallgatása bővelkedett az erős üzenetekben, ezeket szedtük most össze.

  • „Kormányfőként a nulla mértékű katonai segítségnyújtást támogatom Ukrajna számára”, mondta Fico, aki csak a legcsekélyebb mértékű katonai támogatást tartja elfogadhatónak. „Ha az aknamentesítés katonai támogatás jelent, akkor azt támogatjuk. De beszélni fogunk arról, hogy az katonai segítségnyújtás-e, hogy vannak bizonyos katonai kapacitásaink, ipari termékeink, amelyeket erre a célra használni lehet.”
  • „Inkább 10 évig tárgyaljanak, mint 10 évig öljék egymást” – véli Fico, aki szerint 

Ukrajna maga Waterloo, az oroszok az amerikaiakkal küzdenek Waterloonál. Amiben az oroszok és az amerikaiak megegyeznek, az lesz érvényes.

  •  Az új szlovák kormányfő Ukrajnát semleges államként képzeli el. „Tudja, mit jelentene, ha Ukrajna csatlakozni akarna a NATO-hoz? Mit jelentene, ha Oroszországnak el kellene fogadnia, hogy a szomszédja NATO-tag?” – tette fel a kérdést Fico.
  •  „Én nem támogatom Zelenszkijnek semmilyen tervét, mert azok a tervek irreálisak.” Kijelentette azt is, hogy az orosz–ukrán háború Szlovákiát nem érinti. 
  • „Ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk” – tette egyértelművé.
  • „Ukrajna uniós csatlakozását támogatjuk, de Ukrajna a legkorruptabb ország a világon”, ugyanakkor hozzátette, egyetért a csatlakozási tárgyalások megkezdésével, mert ez a politikai gesztus még nem Ukrajna jelenlegi felkészültségére reagál.
  • „Ukrajnának nincs semmi beleszólása a háború lehetséges befejezésére.”