Magyar gazdaság

Lendületet vesztett a forint szerda reggel

Szerda reggel kissé gyengült a forint árfolyama a vezető devizákhoz képest, de még így is erősödni tudott november egészében. A magyar fizetőeszköz sokkal jobban áll a hónapokkal ezelőtt jósolt elemzői konszenzusnál. A szakértők az év végére 390 forint körüli euróárfolyamot várnak.

Gyengült szerda reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Budapest,,Hungary,-,July,12,,2022:,Ten,Thousand,Hungarian,Huf
Fotó: Shutterstock

Az eurót reggel hét órakor 380,85 forinton jegyezték az előző este hat órai 380,74 forint után. 

A dollár jegyzése 349,18 forintra ment fel 348,56-ról, a svájci franké 394,96-ra 394,56 forintról.

Szerda reggeli jegyzésén a forint 0,5 százalékkal áll erősebben a novemberi kezdésnél az euróval, 3,4 százalékkal erősebben a dollárral és 0,6 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Hogyan változik a forint árfolyama az év végéig?

Ahogy arról a Világgazdaság írt, a 390-es szint környékén vagy felette fejezheti be az idei esztendőt a forint az euró ellenében az elemzői konszenzus szerint. A hét hazai befektetési szakértő bevonásával készült felmérés eredménye rámutat: az euró-forint árfolyamra rengeteg külső és belső tényező lehet hatással az év utolsó négy hónapjában, elsősorban azonban az MNB kamatpolitikája, a nemzetközi energiaárak alakulása és az európai uniós források megérkezésének kérdése befolyásolhatja a kurzus alakulását.

A hazai befektetési szakértőktől arra a kérdésre vártuk a választ, hogy az adatvezérelt működésre hamarosan átálló MNB várhatóan szigorú kamatpolitikáját látva hogyan alakulhat az euró-forint keresztárfolyam az év végén.

Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője – a megkérdezett elemzők többségével egyetemben – a forint romlása mellett tette le a voksát. Zakár Tivadar kiemelte: a régiós valutákhoz képest a forint idegesebbnek tűnik, még az első féléves jelentős árfolyam-erősödés ellenére is. 

Az MNB adatvezérelt kamatpolitikáját is elfogadta a piac, azonban a recesszióban lévő magyar gazdaság és az nem könnyíti meg a forint helyzetét

– tette hozzá a szakértő. 

 

forint MNB euró forint árfolyam árfolyam
Kapcsolódó cikkek