Magyar gazdaság

Magyarázatot adott a magyar dolgozók elbocsátására a Bumchun salgótarjáni gyára

A dél-koreai Bumchun Precision Hungary Kft. 60 munkavállalót küldött el a salgótarjáni gyárából, mivel az autóiparban tapasztalható nehézségek miatt a kereslet nem nőtt meg a termékei iránt. A cég decemberben vett fel harmadik országból kölcsönzött munkaerőt, mivel az év végén sok alkalmazott esett ki szabadságolások és betegség miatt. A kiléptetett dolgozók között vietnámi, ukrán, kirgiz és magyar is volt.

Az autóiparban bekövetkezett megtorpanással magyarázza a létszámleépítést a dél-koreai Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni gyárában. A cég ügyvezető igazgatója, Kim Ho Youn a Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet, amiben reagált a sajtóban megjelenő hírekre a magyar dolgozók elküldéséről.

Bumchun Hungary
Fotó: Bumchun Hungary 

Ahogy arról a Nógrád Vármegyei Hírportál is beszámolt, a Bumchun 60 fős létszámleépítést hajtott végre a nógrádi üzemben. A magyar sajtóban a héten megjelentek olyan hírek, hogy a magyar dolgozókat vietnámi vendégmunkásokra cserélte a cég. Ennek a hírnek az alapját az adta, hogy a gyárba decemberben munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül kezdtek el felvenni harmadik országbeli munkásokat. A Bumchun ezt azzal magyarázta, hogy a szabadságolások és a betegségek miatt kieső munkaerőt kellett pótolniuk, hogy fenn tudják tartani a termelési volument.

Ezzel együtt viszont 

az autóiparban tapasztalható nehézségek az akkumulátorgyár működésére is kihatottak, a salgótarjáni gyár termékei iránt nem nőtt idén a kereslet 

– olvasható az ügyvezető levelében. Kim Ho Youn azt írta, hogy emiatt döntöttek a decemberben felbővített dolgozói létszám leépítése mellett. Állítása szerint a kilépő dolgozók saját döntésükből, vagy közös megegyezés alapján hagyják el a Bumchun gyárát. Az ügyvezető azt írta, hogy a cég a 

további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg. A kiléptetett bérelt dolgozók között magyar, vietnámi, kirgiz, ukrán munkatárs egyaránt szerepel.

A magyar dolgozók elküldését a Nemzetgazdasági Minisztérium is vizsgálja.

A nyílt levélben az is szerepel, hogy a dél-koreai cég megfelel a magyar kormány által megszabott működési feltételeknek. A gyár 2020-ban kezdte meg a működését Salgótarjánban, azóta pedig a cég milliárdos támogatást kapott a magyar államtól munkahely-teremtésre. Kim Ho Youn közölte, hogy az elbocsátások után a gyárban 742 főt foglalkoztatnak, többségében magyarokat.

A magyar állam felé tett vállalásunkat foglalkoztatás tekintetében jelentősen túlteljesítjük

– olvasható a levélben.

Azt is kijelentette az ügyvezető, hogy a cég már vásárolt további ingatlanokat Salgótarjánban, ahol a működésük bővítését tervezik, illetve további munkahelyeket fognak teremteni.

Alapelvünk, hogy a cégünknél közvetlenül foglalkoztatott magyar dolgozók számát növeljük a lehető legnagyobb mértékben. A későbbiekben is törekszünk a helyiek számára biztosítani munkahelyeket, hozzájárulva Salgótarján és térsége fejlődéséhez, az itt élők boldogulásához

– írta Kim Ho Youn.

 

Bumchun salgótarján gyár
Kapcsolódó cikkek