A megjelent hírekkel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását, a rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokottra reagált a szaktárca azokra a sajóhírekre, miszerint a dél-koreai Bumchun nevű vállalat a salgótarjáni üzemében 60 fős létszámleépítést hajtott végre, a kirúgott magyarok helyére pedig vietnámi vendégmunkásokat vett fel.

Bumchun Hungary
A tárca megerősítette: külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.
Fotó: Bumchun Hungary 

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el.

A kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják

írja a minisztérium, hozzátéve, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja minden érintett szereplő figyelmét, hogy kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek

olvasható a közleményben.