Pénteken a záhonyi határnál fognak tiltakozni a gazdálkodók az Európai Bizottság döntése ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. A demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége korábbi közlése szerint kiállnak európai társaik mellett, mert elfogadhatatlannak tartják a brüsszeli döntéseket.

Fotó: Facebook / Magosz

A Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen kiadott korábbi közleményében jelezte, támogatja a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. Emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány a hazai gazdáknak nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:

  • a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembemenve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket – közölte a Magosz és a NAK a közös közleményben.