A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban, a kifizetéssel érintett összes terület nagysága meghaladja a 20 400 hektárt – jelentette be csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

Concept,Of,Bad,Weather,Condition,,Frost,And,Agriculture,Disaster.,Ice
A súlyos fagyok idén elkerülhetik a terményt / Fotó: Ivan Marjanovic / Shutterstock

A közlemény szerint az elmúlt évtizedben tudatosan fejlesztett mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben a kárenyhítő juttatások kifizetése nagyban segíti a mezőgazdasági termelőket a tavaszi munkálatok elvégzésében és a termelés fenntartásában.

A tavalyi évben a tavaszi fagykár és az aszálykár okozta a legsúlyosabb károkat.

A teljes kárenyhítési juttatás összegéből tavaszi fagykárra több mint 863 millió forintot, aszálykárra mintegy 796 millió forintot, jégesőkárra csaknem 480 millió forintot, felhőszakadásból eredő kárra mintegy 330 millió forintot, viharkárra megközelítőleg 247 millió forintot, belvízkárra hozzávetőleg 97,5 millió forintot, őszi fagykárra 24,2 millió forintot, téli fagykárra pedig 13,2 millió forintot folyósít a Magyar Államkincstár – sorolta az Agrárminisztérium.

A kárenyhítő juttatásra vonatkozó jogosultság és a kárenyhítő juttatás összegének megállapításakor a MÁK a 2022.  november 1-jétől 2023. október 31-ig tartó kárenyhítési időszakban bekövetkezett, a kormányhivatalok által igazolt káreseményeket vette alapul. Ez a juttatási forma azoknak jár, akik a kárenyhítési hozzájárulást befizették, a teljes értékű kárenyhítő juttatás feltétele pedig a piaci biztosítás megléte is.

Az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy a mezőgazdasági termelők tevékenységének jövedelmezőségét segítse. Ehhez a jövedelembiztonsághoz, a kiszámíthatósághoz járul hozzá a 2012 óta folyamatosan fejlődő mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amelynek első és egyben legfontosabb pillére az agrárkárenyhítési rendszer. További két kockázatkezelési eszköz a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás és a mezőgazdasági krízisbiztosítás, melyek ugyancsak a gazdálkodói öngondoskodás tekintetében működnek.

Az agrárkár-enyhítési rendszer a rendkívüli, nagy összegű károk megfelelő szintű kezeléséhez 2024-től a magyar KAP Stratégiai terv 2027-ig rendelkezésre álló forrásait is igénybe veheti majd – közölte az AM.

Fagy a gyümölcsösökben: veszteségek vannak, de korai még temetni a szezont

A kajszit és a korán virágzó szilvát érte fagykár a múlt héten, ennek mértéke még nem ismert, az alma, a meggy és a dió azonban még virágzás előtt volt a lehűléskor, így ezeknél végképp nem lehet termésveszteségről beszélni.