Az év végéig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy a saját szakembergárdájára támaszkodva számos telephelyén létesít napelemes kiserőműveket.

Solar,Panel,Technician,With,Drill,Installing,Solar,Panels,On,House
Budapesti Közművek: idén megkétszerezik napenergia-termelő kapacitásaikat
Budapesti Közművek: idén megkétszerezik napenergia-termelő kapacitásaikat / Fotó: Shutterstock

Hozzátették, hogy a fejlesztések megalapozásaként a Budapesti Közművek 2023-ban nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként napelemmodulokat, invertereket, tartószerkezeteket vásárolt.

A telepítések még az idén – az engedélyezési folyamatokat is figyelembe véve – teljeskörűen megvalósulnak,

összesen több mint tucatnyi telephelyen közel 500 kilowatt lesz a Budapesti Közművek különböző divízióinak (Főtáv, FKF, Főkert, BTI, Főkétüsz) üzemi épületei tetőszerkezetein elhelyezett termelőkapacitás. A Budapesti Közművek napelemei által termelt zöldáram évente több mint 200 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának elkerülését fogja eredményezni – áll a közleményben.

ami a megújulóenergia-termelés intenzív növekedésének köszönhető. Míg 2014-ben csupán 67 gigawattórányi áramot termeltek napelemek segítségével, addigra 2023-ban már több mint 6500-at. Ez azt jelenti, hogy 2014 és 2023 között majdnem százszorosára növekedett a naperőművek által előállított villamos energia, és immár a teljes villamosenergia-termelés mintegy ötödét (19 százalékát) naperőművek biztosítják.