„Ezt nem én döntöm el, hanem a tulajdonos, de amennyire beszélgetek vele, nem” ezt válaszolta a Világgazdaság kérdésére Heiszler Gabriella, a SPAR elnök-ügyvezető igazgatója a Világgazdaság azon kérdésére, hogy cége tervez-e a kivonulást az országból. Azok után kérdeztük a cégvezért, hogy az elmúlt időszakban elmérgesedett az osztrák vállalat és a kormány viszonya, miután Hans Reisch SPAR-vezér március közepén egy interjúban kvázi államosítással vádolta meg a magyar kormányt, továbbá bepanaszolta az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Szintén szokatlan lépés volt a vállalat részéről, hogy a hazai leányvállalatot közvetlenül az osztrák anyacéghez csatolták. A kormány válasza sem maradt el: bár a vádakat visszautasították, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy ilyen veszteség mellett egyáltalán nem racionális, hogy a SPAR Magyarországon marad hosszú távon. A vádak miatt pedig a kormány is perre készül a cég ellen.

Bayonne,,France,-,Circa,June,2020:,Spar,Supermarket,Sign,Or
SPAR / Fotó: Shutterstock

Heiszler Gabriella elárulta, tavaly is veszteséges volt a SPAR, nagyságrendileg ugyanakkora mértékben, mint az azt megelőző évben, de ennek pontos mértékéről nem kívánt még részleteket közölni. Azt viszont elmondta, hogy tavaly 8 százalékkal csökkent a teljes piac forgalma, a SPAR forgalmának visszaesése ennek a fele lehetett.

Igen, én voltam

válaszolta arra a kérdésre, hogy ő volt-e, akit berendelt magához Nagy Márton.

Elismerte, hogy ez egy feszült beszélgetés volt, amit megnyugtatóan sikerült lezárni.

A kiskereskedelmi különadó kapcsán abban bíznak, hogy elnyerik az igazukat, ám ez egy többéves procedúra lesz, mire lezárulhat. A kormány perre készül a cég ellen, erről viszont nem kaptak még semmilyen hivatalos értesítést.

Heiszler Gabriella szerint egyértelműen nyereséges lenne a SPAR, ha nem kellene befizetnie az államkasszába a különadót, amelynek összege 30 milliárd forintra rúg.

Ezermilliárd forint fölött a cég tavalyi árbevétele

Heiszler Gabriella arról is beszélt, az adókörnyezet és a különadó arra kényszeríti őket, hogy végiggondolják, mire költenek. Úgy fogalmazott, fokozott turbulencia van mögöttük, de az a feladatuk, hogy sugározzák a stabilitást. A tavalyi év eredményeit ismertette: először lett négy számjegyű a cég árbevétele, amely 1023 milliárd forintot tett ki, ez több mint 15 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Összesen mintegy 470 ezer négyzetméteren van SPAR-üzlet Magyarországon. Heiszler elismerte, hogy az éves növekedés nagyon alacsony, ennek oka, hogy az új üzletek nyitása a plázastop miatt nehézkes, de azt is jelezte, hogy az előző évinél kevesebb, mindössze 22 milliárdot fordítottak beruházásokra, emiatt ezen a téren nem volt sikeres év a tavalyi.