A Ludovika Campus beruházás utolsó eleme az az épületegyüttes, amelynek egyik szárnyában a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) főépülete lesz, egy speciális képzési központ, 200 fős kollégium, auditórium és sportkomplexum is helyet kap benne, a beruházás megvalósítása összesen 33 milliárd forintba kerül – írta a Magyar Építők a keddi alapkőletételi ünnepélyről tudósítva.

Katasztrófavédelmi Intézet
Mérföldkőhöz ért a 2016 óta tervezett beruházás / Fotó: Magyar Építők

A 25 ezer négyzetméter alapterületű hétszintes épületegyüttes két nagy egységből áll majd, alkalmas lesz arra, hogy kiszolgálja a Katasztrófavédelmi Intézet és a Nemzetbiztonsági Intézet (NBI) oktatási és adminisztrációs funkcióit. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén épül fel így a KVI kollégiuma, egy gyakorló tűzoltóőrs és az Orczy-kert üzemeltetési részlege is az új épületben kap helyet.

Folytatódnak a fejlesztések

A tervek szerint intenzív zöldtető kerül az épületre, és egy hétezer négyzetméteres lépcsőzetes kialakítású kert is épül. A Magyar Természettudományi Múzeum udvaráról átszállítják ide és újjáépítik az Illés-kutat – írták. 

Az új épületkomplexum látványterve / Fotó: Magyar Építők

A fejlesztések folytatódnak, 

az Országgyűlés elé kerül az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi, hogy a környékbeli rossz állapotban lévő ingatlanállomány megújulhasson

– olvasható a tudósításban, amely szerint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az alapkőletételen elmondta, hogy a kormány gondoskodik azokról, akik a fejlesztésekkel érintett területeken laknak, hogy 21. századi körülmények között élhessenek.

Európa egyik központjává válhat Budapest

A kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján a magyar fővárosról beszélt. Kitért a két nagy egyetemi beruházásra, jelesül a Ludovika Campusra is, ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületeit hozzák létre az Orczy téren. Ennek következtében Budapest egyik legnagyobb lepusztult zöld területét is megújítják – mondta már 2018-ban, és nem csak az egyetemisták, hanem az egész lakosság élvezheti majd ennek előnyét, ugyanis közparkként is funkcionál majd.