Cégvilág

Fürjes Balázs: Európa egyik központjává válhat Budapest

A kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján a magyar fővárosról beszélt.

Ma Budapest a reneszánszát éli, minden területen megújul, kultúrájában, tereiben, szellemeiben, és ehhez a nagy városépítéshez a város civil lakosságára és üzleti vállalkozásaira is szükség volt – mondta Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján. Hozzátette, kitűnő lokális lehetőségeinek, soft és hard infrastruktúra fejlesztésének, zakatoló gazdasági életének és pezsgő kultúrájának köszönhetően Magyarország fővárosa alkalmas arra, hogy Európa egyik központja legyen. Ehhez az is sokat hozzátesz, hogy kiemelkedő a közbiztonsága.

A kormánybiztos szerint sikeres Budapest nélkül nem beszélhetünk sikeres Magyarországról, ezért is fogott össze a kormány és a főváros vezetése azért, hogy a városépítési feladatokat sikeresen elvégezhessék.

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos
Fotó: Kallus György

A főváros mindkét minőségével foglalkozni kell: hogy a budapestiek otthona legyen, a nemzetnek pedig a fővárosa. Ezért otthonosnak, kényelmesnek és működőképesnek kell lennie, másrészt pedig büszkeségre és méltóságra is szükség van, hogy fővárosi funkciójának is eleget tegyen.

Amikor nyolc évvel ezelőtt hozzáláttunk Budapest fejlesztéséhez, elsődlegesen az adósságcsapdából kellett kiszabadítanunk. Ehhez egy teljes 4-es metrónyi adósságot vállalt át a kormány

- mondta Fürjes Balázs. A városfejlesztési munkálatok közül kiemelte az új villamosok beszerzését és a pályafelújításokat, a 4-es metró befejezését, a 3-as metró felújításának megkezdését, a budaörsi csomópont megépítését, a fonódó villamoshálózat felújítását, a Bubit, a Bálna megnyitását, a jégpálya rekonstrukcióját, fürdők felújítását. Kormányzati városépítés következtében megújult többek között a Kossuth tér és a parlament környéke, a Vigadó, a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Várkert Bazár. A kormánybiztos szerint mindig lehet jobbat és többet, a munka nem tökéletes, de a városépítő munka sikeres volt.

Fürjes a jelenlegi városfejlesztési projektek közül az egyetemi beruházásokat emelte ki, elsőként a zugligeti MOME Campust, amely kialakításához részben régi épületeket újítanak fel, részben újakat építenek, hogy minden elképzelést és igényt kiszolgáljanak. A másik egyetemi beruházás a Ludovika Campus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületeit hozzák létre az Orczy téren.

Ennek következtében Budapest egyik legnagyobb lepusztult zöld területét is megújítják, és nem csak az egyetemisták, hanem az egész lakosság élvezheti majd ennek előnyét, ugyanis közparkként is funkcionál majd.

Szó esett a jövő terveiről is: nyílt pályázatot terveznek annak érdekében, hogy Dél-Pesten egy nyolcezer fős atlétikai stadion épüljön, egy olyan edzőközpont, amely 40 ezer fősre bővíthető mobil lelátókkal versenyek idejére. Szeretnének továbbá létrehozni egy nyolcezer férőhelyes kollégiumi várost a volt Quaestor területen, az ehhez kapcsolódó pályázatot a nyáron írják majd ki. Hamarosan pedig döntés születik arról, hogy mely pályázó nyerte el a Galvani híd megépítését.

Budapest VG-konferencia fejlesztés Fürjes Balázs
Kapcsolódó cikkek