A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a hévízi Ajsa-Kühne Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal meg is tiltotta a cég számára, hogy folytassa az engedély nélküli pénzváltást – derül ki a jegybank hétfői közleményéből. Ugyanis a vállalkozás korábban egy pénzügyi intézmény kiemelt közvetítőjeként működött, ám megbízási szerződésének megszűntével jogosulatlanul folytatta tevékenységét.

Roll,Of,Hundred,Us,Dollars,In,Male,Fist.,Banknotes,Rolled, pénzváltó, pénzváltás, zugpénzváltás
Fotó: Shutterstock

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálata során a szabályozó munkatársai próbavásárlást hajtottak végre a cégnél, mely hirdetőtáblával és LED-es fényújsággal is reklámozta, hogy ott pénzváltó működik. A vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy 

az Ajsa-Kühne Kft. több különböző valutát is váltott, jelentős forgalmat bonyolítva.

Egykor legálisan váltott a megbírságolt cég, ám azt az engedélyek hiányában is folytatta

Mint azt a jegybaki vizsgálat feltárta, a társaság korábban az egyik takarékszövetkezet kiemelt közvetítőjeként jogosult volt pénzváltási tevékenységre. A vállalkozás azonban ezt a megbízási szerződés megszűnte után, tehát jogsértő módon is folytatta. 

Az MNB mindezek nyomán azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak a jogosulatlan tevékenység folytatását és 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. 

A felügyelet emellett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést is tesz az ügy miatt.

A közlemény szerint az súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság egyértelműen tisztában volt azzal, hogy tevékenysége engedélyhez kötött, azt mégis ennek hiányában végezte, és hogy azt hosszú időn, éveken keresztül folytatta. Ugyanakkor az enyhítette a büntetést, hogy a társaság együttműködő volt a vizsgálat során.