A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idei évtől visszatér a növekedési pályára, az idei évre 2,1 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos bővülést várnak a magyar gazdaságban – áll az OECD csütörtökön publikált Economic Outlook című kiadványában. 

Silhouette,Of,Engineer,And,Worker,On,Building,Site,,Construction,Site
Az OECD szerint is erősödő ütemben növekedhet a magyar gazdaság / Fotó: Shutterstock

Bár a világszervezet előrejelzése elmarad a kormányétól, a jövő évre vonatkozó prognózis egy százalékponttal haladja meg az OECD-tagállamok átlagát, összességében pedig a tagállamok felső egynegyedébe tartozik.  

A szervezet közlése szerint 

az alacsonyabb magyar várhatóan támogatja a beruházások és a magánszektor fogyasztását az elkövetkezendő időszakban, növelve a gazdaság bővülését. 

Kockázatosnak tartják azonban a kedvezőtlen külső körülményeket, mint a nemzetközi vagy a világpiaci nyersanyagárak bizonytalansága. Kiemelik azt is, hogy Magyarország tetemes külföldi működőtőke-befektetéseket vonz a feldolgozóiparba, főként az elektromobilitás kapcsán, ami növeli az exportkapacitást, és ezáltal húzza a növekedést is.

Az OECD az elemzésében rávilágít az egyensúlyi mutatók javításának fontosságára is: az idei évre 4,5 százalékra, 2025-ben pedig 3,7 százalékra csökkenő hiánnyal számolnak, ami egybevág a magyar kormány célkitűzéseivel. 

A világszervezet kiadványában kiemeli, hogy a magyar a válságok ellenére is ellenállónak bizonyult: a továbbra is alacsony, 4 százalék körüli, ami az egyik legkedvezőbb arány a tagállamok között. A szakértők hozzáteszik: a magas foglalkoztatáshoz kapcsolódóan a folyamatosan növekvő reálbérek és a fogyasztói bizalom javulása is a motorjai lehetnek az újraindult növekedésnek. 

Nagy Márton: a dinamikus növekedés öt feltételéből négy már teljesült

Kijelenthető, hogy 2024 első negyedévében újraindult a magyar gazdaság – így értékelte a KSH által közölt GDP-adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a dinamikus és az újraindítás öt feltételéből négy már teljesült, azaz valóban elkezdődött a növekedés fokozatos újraindítása.