Világgazdaság

Adóamnesztia terve Olaszországban

Ellentmondásos adóamnesztia-törvényt hagyott jóvá az olasz szenátus, amely lehetővé teszi a csalás és más pénzügyi visszaélések révén külföldön tartott pénz hazautalását is. A jogszabály december 15-ig biztosítja az ajánlat érvényességét, és kiköti, hogy az augusztus 5-e előtt vizsgálat alá vont ügyekre nem terjeszthető ki az amnesztia.

A törvény ezt követően az alsóház elé kerül, ahol október 3-án várható szavazás róla. A jogalkotók abban bíznak, hogy segítségével legalább 100 milliárd eurónyi, külföldi adóparadicsomban tartott pénzt utalnak haza, ez ötmilliárd eurónyi adóbevételt jelent majd.

A szenátusi szavazás azonban nem volt sima. Felzúdulást váltottak ki a balközép szenátorai körében a törvényhez csatolt kiegészítések. Alkotmánysértő az amnesztia – mondta Gerardo D’Ambrosio, az ellenzéki demokrata párt szenátora. A háborgó politikusok végül szavazás nélkül vonultak ki az ülésteremből, azzal vádolva Silvio Berlusconi kormányát, hogy elnéző a bűnözéssel szemben.

A kiegészítések közül az egyik mentesítené az olasz bankokat az alól a kötelezettség alól, hogy pénzmosás gyanúja esetén tájékoztatniuk kell a központi bankot. Egy másik értelmében az amnesztia még a bűnvádi eljárásra is kiterjed számos fiskális és vállalati visszaélés esetén. Giulio Tremonti pénzügyminiszter szerint a tervek összhangban vannak más országok rendelkezéseivel és az OECD iránymutatásaival. Giorgio Napolitano köztársasági elnök azonban a hírek szerint arra készül, hogy alaposan megvizsgálja a jogszabályt, mielőtt aláírná azt. FT.com