Világgazdaság

A kőolaj 120 dollár fölé drágult

Az olaj ára elérte a 120 dollárt hétfőn, miután Szaúd-Arábia megemelte a nyersolaj júliusi árát, és a piacon kételyek merültek fel azt illetően, hogy az OPEC+ havi kitermelési céljának emelése segíteni fogja a szűkös kínálat enyhítését.

A Brent nyersolaj 32 centtel, 0,3 százalékkal 120,04 dollárra erősödött, de a nap során elérte a 121,95 dollárt is. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzései 40 centtel, 0,3 százalékkal 119,27 dolláron álltak hordónként, miután az előző napon a WTI 120,99 dolláron háromhavi csúcsot ért el.

drágul olaj kőolaj olajembargó szankció Golden Pumpjack And Spilled Oil On The Money.

Szaúd-Arábia az Ázsiába irányuló arab könnyűolaj júliusi hivatalos eladási árát 2,1 dollárral emelte, így az a legmagasabb lett május óta, amikor az árak csúcsokat döntöttek az Oroszországból érkező szállítások esetleges megszakadása miatti aggodalmak hatására.

Az áremelés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) múlt heti, a korábban tervezettnél 50 százalékkal nagyobb, napi 648 ezer hordós július-augusztusi termelésnövelésről szóló döntését követte.

A megnövelt kitermelési célt elosztották az OPEC+ összes tagja között, amelyek közül azonban többnek - köztük a nyugati szankciókkal sújtott Oroszországnak - kis mozgástere van a termelés növelésére.

Emelt a termelésen az OPEC+, ez kevés lehet az olcsóbb üzemanyagokhoz

A vezető kőolajtermelők a termelési plafont júliusban nem az eredeti terveben szereplő, napi 432 ezer hordóval növelik, hanem 648 ezerrel.

Az OPEC+ néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek