Agrár

Több mint húszmilliárd forintra pályázhatnak a fenntarthatóság irányába mozduló gazdák

Két teljesen új címen igényelhető támogatással segíti a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium, összesen 22 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatokat június elején hirdetik meg.

Megjelent az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között – közölte az Agrárminisztérium. A támogatási kérelmek benyújtására június 3-tól július 3-ig lesz lehetőség.

teheneszet_alsoujlak_szp_vn_06 állattenyésztők, szarvasmarha
Az állattenyésztők két jogcímen is pályázhatnak július elejéig / Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés című pályázat a nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés-, baromfi- és szarvasmarhatartó tenyészetekben segíti elő az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését. A felhívás normatív, vissza nem térítendő támogatást biztosít a mintavétel és rezisztenciavizsgálat elvégzésére. 

A kedvezményezettek a kötelezettségek betartásáért – az ötéves kötelezettségvállalási időszak alatt – évente tenyészetenként 657 eurónak megfelelő forintösszegű támogatásban részesülhetnek.

Az Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban című felhívás a hét hónapnál idősebb, nőivarú húsmarhaállományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását támogatja. A gazdálkodók – az ötéves kötelezettségvállalási időszak alatt – a kötelező és választható előírások együttes betartásáért évente állategységenként akár 258,5 eurónak megfelelő forintösszegű vissza nem térítendő hozzájárulást kaphatnak.

 

KAP Stratégia Terv támogatás szarvasmarha
Kapcsolódó cikkek