BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európában nem nő a húsfogyasztás – aggódhatnak a takarmánygyártók

Globálisan ugyan emelkedik a húsfogyasztás, a legnagyobb fogyasztó régiókban, ezek között különösen az Európai Unióban, egy ideje stagnálás vagy enyhe csökkenés figyelhető meg, ami a takarmánygyártásra is kihat.

Miközben a fejlődő országokban egyre gyakrabban kerül hús a családok asztalára (a Közel-Keleten 24,7 százalékkal, 6,3 millió tonnával nőtt a takarmánygyártás, Észak- és Dél-Amerikában pedig 0,9 és 1,6 százalékkal), addig Európában a fiatalabb generációk évről évre kevesebbet fogyasztanak belőle, ez pedig kezd begyűrűzni a takarmánygyártásba. A fogyasztáscsökkenést Nyugat-Európában leginkább a pazarlás visszafogása eredményezi, ami mögött a tudatos vásárlás elterjedése és a magas élelmiszerárak húzódnak meg – áll a Magyar Állattenyésztők Lapjában megjelent elemzésben.

Dairy cows feeding in a free livestock stall
takarmány, tehén, szarvasmarha
A szarvasmarhák takarmányfogyasztása világszinten is csökkent tavaly
Fotó: GettyImages

Ez egy évek óta pozitív trendet változtatott meg a világ takarmánykibocsátásában. Ahogyan azt korábban a Világgazdaság is megírta, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója egy előadásában elmondta: tavaly az összesen előállított 1,266 milliárd tonna táp 5,4 millió tonnával, azaz 0,4 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben volt. Ezen belül pedig a legnagyobb csökkenés Európában volt, ahol mintegy 13 millió tonnával, 4,7 százalékkal gyártottak kevesebbet – valamivel több mint 261 millió tonnát. Emellett Ázsia termelése 0,5, Afrikáé pedig 3,9 százalékkal csökkent.

A házikedvencek tartják a frontot 

Eltérés van a világ és Európa takarmányfelhasználásában ágazatonként is: világviszonylatban a brojler, a tojótyúk, az akvakultúra- és a petfood- szektorok több, míg a sertés, a tejelő tehén és a húsmarha ágazatok kevesebb takarmányt használtak fel, mint a korábbi évben. Eközben Európában az aquakultúra és a petfood kivételével mindenhol mérséklődés tapasztalható. Legnagyobb mértékben a húsmarha- és sertéstakarmány gyártása csökkent a kontinensen: 10,1, illetve 8,3 százalékkal. A világ sertéstakarmány-felhasználásának erős csökkenését egyértelműen az európai visszaesés okozta, melyhez jelentősen hozzájárult a sertéspestisjárvány.

A sertésállomány Európában jellemző csökkenése Magyarországon is tapasztalható volt: 2022-ben 6, 2023 közepén pedig további 5,7 százalékkal volt kevesebb sertés, mint egy évvel korábban. A sertés felvásárlási ára hatalmas pályát írt le 2022 év eleje óta: a kilogrammonkénti 400 forint körüli árról másfél év alatt 770-780 forint szintre emelkedett. Az elmúlt hetekben azonban – ahogyan arra a számítani lehetett – a takarmányárak jelentős csökkenése miatt a felvásárlási árak is csökkenni kezdtek, a nagy kérdés most az, hol áll meg ez a folyamat. 

A szarvasmarha-állomány is apad, ezen belül elsősorban a tejtermelő tehenek létszáma, miközben a húsmarhaállomány évek óta tartó növekedése már a múlté, és az elmúlt évben ebben az ágazatban is enyhe létszámcsökkenés tapasztalható. A madárinfluenza miatt 2022-ben jelentős mennyiségű baromfiállományt kellett felszámolni, de ennél az ágazatnál viszonylag gyors a regeneráció, és a létszám visszaállt a 2021-es szintre.

Itthon idén több a termés, mint a tárolókapacitás

A 2022-2023-as búzaszezonban némiképp a termelés és a fogyasztás is nőtt, de 2023-2024-re a termelésben visszaesés vetíthető előre a világpiacon. Mivel a fogyasztás mértéke meghaladja a termelését, az átmenő készletek valamelyest csökkennek. A kukorica- és napraforgómag-termelés ezzel ellentétes irányban változik, míg a szójabab mennyiége folyamatosan nő. Megállapítható, hogy a 2022-2023-as változásokat a piac a következő idényre le is reagálja. Összességében mind a négy fő alapanyag termelése növekedett az elmúlt két évben, és az átmenő készletekben sem látható hiány. Jelentősebb kiesés a napraforgómag esetében látható, ami az ukrán és orosz mennyiségek elmaradásával magyarázható. 

A lap elemzése kitér arra is, hogy Magyarországon az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt az őszi árpa vetésterülete, így az őszi búzával és a napraforgóval együtt 2018 óta idén vetették a legnagyobb területen. A repce tovább követte azt a 7-8 éves tendenciát, melynek következtében felére csökkent a területe. 

Az előző évi nagyon gyenge termés miatt jelentősen kevesebb kukoricát vetettek: a 2021-es 1,038 millió hektárt 2022-ben 695 ezer, majd 2023-ban 746 ezer hektár vetésterület követte.

A termésátlagok 2022-ben minden kultúra esetében rekordalacsonyak voltak. Az idei időjárás különösen kedvezett a repcének és a szójának, a többi kultúrának – az őszi árpának, az őszi búzának, a napraforgónak és a kukoricának – pedig erős közepes átlagot hozott. A hazai össztermés az átmenő készletekkel együtt meghaladja a hazai tárolókapacitásainkat, ahol mindemellett az a beragadt toxinos kukorica is megtalálható, amire egyelőre nincs megoldás. 

A 2022 elején kezdődőtt intenzív gabona-áremelkedés egyértelműen a háború kitörésének tudható be, amit az infláció még inkább felnagyít. Az év végén elinduló csökkenést a piac visszarendeződése és az állatállomány csökkenésével kieső kereslet árletörő hatása eredményezte.

Időzített bomba ketyeg a kukoricatermelők raktáraiban

Nehéz évük lesz a gabonatermelőknek és a feldolgozóknak is az alacsony árak, illetve a visszaeső kereslet miatt is. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy tele vannak a raktárak nagy mennyiségű toxinos kukoricával.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.