A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) szerdán 16,5 százalékos negyedéves bevételnövekedéstől számolt be, ami jelentősen meghaladja a piaci várakozásokat és a vállalat előrejelzéseit is, miután a mesterséges intelligenciák (MI) iránti kereslet a működtetésükhöz szükséges csipek eladását is fellendítette – közölte a gyártó szerdán.

TSMC Factory in Nanjing csip
A csipgyártó a tajvani földrengés után is erős negyedévről jelentett / Fotó: AFP

A világ legnagyobb szerződéses csipgyártója, amely olyan technológiai óriásoknak szállít félvezetőket, mint az Apple és az Nvidia, az idei év első három hónapjában 18,5 milliárd dolláros bevételt jelentett, szemben az egy évvel korábbi 16,7 milliárddal. A kimagasló teljesítmény nemcsak az elemzők becsléseit, hanem a vállalat előrejelzését is meghaladta, ez utóbbi alig több mint 18 milliárd dolláros negyedéves bevételre számított.

A csipgyártó részvényei az idén eddig 37 százalékot emelkedtek a szélesebb piac 16 százalékos növekedésével szemben.

A TSMC árfolyama 1 év
csip
 

Az év első fele hagyományosan csendesebb a tajvani technológiai cégek számára, mivel az év végi ünnepi roham után jelentősen visszaesnek a táblagépek, okostelefonok és egyéb számítástechnikai eszközök eladásai – az MI-trend azonban még a szezonon kívüli időszakban is magasan tartotta a keresletet.

Csak márciusban a vállalat jelentése szerint a bevétel 34,3 százalékkal, 195,21 milliárd dollárra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és 7,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

S bár a csipgyártó hazáját, Tajvant múlt héten brutális erősségű földrengés rázta meg, a TSMC közölte, hogy üzemeiben nem keletkeztek nagyobb károk, és a dolgozói közül sem sérültek meg sokan, jelenleg pedig a kormánnyal együttműködve segítenek a károk felmérésében és a romok eltakarításában.

Az Nvidia csipellátását is veszélyezteti a tajvani földrengés

A tajvani fejlett technológiai cégek olyan helyi üzemekben gyártják és szerelik össze az egyebek közt az iPhone-okat és a legmodernebb autókat is működtető csipjeiket, amelyek annyira ki vannak téve a földrengéseknek, hogy akár a legkisebb remegés is tönkreteheti komplett precíziós félvezetőkészleteiket. Az Nvidia is csipek nélkül maradhat.