Az Nvidia és az Apple létfontosságú csipjeit bérgyártó tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) részben leállította a termelését, és evakuálta üzemeit, miután 25 éve nem látott, a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet helyi idő szerint szerda reggel 8 óra előtt pár perccel.

Taiwan's largest earthquake in 25 years leaves 4 dead, hundreds injuredHUALIEN, TAIWAN - APRIL 3: (----EDITORIAL USE ONLY  MANDATORY CREDIT - 'HUALIEN COUNTY FIRE DEPARTMENT / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) The Uranus Building at Xuanyuan Road is tilted severely as at least four people were killed and hundreds of others injured after a magnitude 7.4 earthquake struck off Taiwan's eastern coast on the Richter scale, in Hualien, Taiwan on April 3, 2024. The building tilted at an angle of more than 60 degrees, and one person is still missing. The police immediately went to the rescue after receiving the report. (Photo by Hualien County Fire Department/Anadolu via Getty Images)
Hatalmas földrengés rázta meg Tajvant, amely az Nvidia csipellátását is veszélybe sodorhatja / Fotó: Getty Images

 

A TSMC gyártásának leállítása az Nvidia működését is érzékenyen érintheti

A TSMC gyártási folyamatainak szünetelése a globális technológiai ellátási lánc működési zavaraihoz vezethet – figyelmeztetett a Bloomberg.

A cég kisebb helyi riválisa, a United Microelectronics (UMC) szintén leállította a gépeit néhány üzemében, és kiürítette létesítményei egy részét Hszincsuban és Tainanban – közölte a vállalat.

A tajvani fejlett technológiai cégek a TSMC-től az ugyancsak félvezetőket gyártó ASE Technology Holdingig olyan helyi üzemekben gyártják és szerelik össze az egyebek közt az iPhone-okat és a legmodernebb autókat működtető csipjeiket, amelyek annyira ki vannak téve a földrengéseknek, hogy akár a legkisebb remegés is tönkreteheti komplett precíziós félvezetőkészleteiket. Nem csoda, hogy Tajvanon a TSMC részvényei 1,3 százalékkal, míg az UMC-é közel 1 százalékkal estek. New Yorkban is hasonlóan mozogtak a TSMC papírjai.

A csúcskategóriás csipek némelyikének néhány hétig tartó, zavartalan tárolásra van szükségük vákuumos állapotban

– ismertették tajvani elemzők.

Azaz a működés leállása nem pusztán azt jelenti, hogy nem készülnek új csipek, hanem azt is, hogy a már legyártott csúcskategóriás termékek egy része is elromolhat.

Hihetetlenül koncentrálódott a csipgyártás a globális gazdaságban

A globális gazdaságra, főként a technológiai cégekre hatalmas fenyegetést jelent, hogy a fejlett alkalmazásokhoz, például 

az okostelefonokhoz és a mesterséges intelligenciához szükséges csúcskategóriás csipek 80-90 százaléka egy olyan szigeten készül, amely két tektonikus lemez ütközési vonalán fekszik, s bármikor földrengés áldozatává válhat.

Ipari vezetők és nyugati kormányzati tisztségviselők ezért már régóta felhívták a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyeket a világ fejlett félvezetőgyártásának egy kis, ráadásul folyamatosan veszélyben lévő szigetre való összpontosítása jelent. Tajvan amúgy, mint ismert, a természeti megrázkódtatások mellett egy potenciális katonai összecsapás középpontjába is kerülhet, ha tovább éleződik a feszültség Kína és az Egyesült Államok között. Az ellátási láncok sérülésének potenciális következményeiről már ízelítőt nyújtott a pandémiás időszak, amikor az egészségügyi lezárások miatt szakadt meg a globális ellátási lánc a szigetország és a Nyugat között.

 

 

Ideje ébredni

Az Egyesült Államok ezért folyamatosan arra ösztönzi az amerikai és tajvani vállalatokat – köztük a TSMC-t is –, hogy földrajzilag diverzifikálják a termelést, hozzanak létre üzemeket külföldön, például Amerikában is.

A TSMC Japánban és az Egyesült Államokban már zajló bővítési projektjei azonban csak idővel pörögnek fel teljes sebességre, és az amerikai vállalatok is, mint például a Micron Technology, még mindig jelentős üzemeket tartanak fenn a szigeten.