A Bank of America (BofA) elemzői megemelték a Taiwan Semiconductor (TSMC) célárát, mivel szerintük a vállalat kulcsfontosságú és ráadásul hosszú távon is vezető szerepet játszik a mesterséges intelligencia (MI) fellendülésében.

An aerial photo is showing the factory of Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in Nanjing, Jiangsu province, China, on August 1, 2023. TSMC announced on March 8, 2024, that its consolidated revenue for February 2024 was about NT $181.65 billion, which represents a 15.8% decrease from the previous month, yet an 11.3% increase year-on-year. The cumulative revenue for January to February 2024 was approximately NT $397.43 billion, marking a 9.4% increase over the same period the previous year. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A TSMC kínai üzeme / Fotó: AFP

A mintegy 16 százalékos emelést – amely révén az egyik legnagyobb amerikai pénzintézet elemzői most már 880 tajvani dollárra ( 1 tajvani dollár = 0,032 amerikai dollár) várják a TSMC árfolyamát – azzal indokolták, hogy várhatóan erőteljesen megugrik a kereslet a cég által gyártott úgynevezett fejlett csomópontok iránt, hiszen amellett, hogy képesek az MI működtetéséhez szükséges irdatlan számítási teljesítményre, az energiamegtakarítást is támogatják. A cég papírjai hétfőn 764 tajvani dolláron zártak a Tajvanban.

„A fejlett csomópontoknak fokozott jelentőségük lesz az MI által támasztott hatalmas számítási teljesítményigények kiszolgálásában, amint azt Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója és Morris Chang, a TSMC alapítója is kiemelték” – mondták az elemzők.

A BofA várakozásai szerint az iparág vezető bérgyártójának a bevételei 2023 és 2025 között évi 22 százalékkal nőnek – írja az Investing.com online hírportál.

Továbbá az is a tajvani cég malmára hajtja a vizet, hogy az Intel a közelmúltban a Lunar/Arrow Lake CPU lapkák gyártását is a TSMC-hez szervezi ki – tették hozzá az elemzők.

 

A TSMC amerikai tőzsdén is jegyzett részvényeit amúgy vételre ajánlja az LSEG elemzői konszenzusa, bár a befektetők egy kissé előreszaladtak a vételével. Az elemzők medián célára ugyanis 129 dollár, miközben a papírokat már 138,5 dollárért kapkodják a Wall Streeten.