Cégvilág

Újabb MI-ugráshoz lehet közel a Meta és az OpenAI

Érkezhetnek a mesterséges intelligenciák legújabb generációi. Ezek a nyelvi modellek már érvelni is tudnak majd, így közlelebb kerülhetünk a mesterséges általános intelligenciához.

Az OpenAI és a Meta egyaránt karnyújtásnyira van attól, hogy a mesterséges intelligencia (MI) modellek olyan új generációját mutassa be, melyek képesek érvelni és tervezni, ami fontos lépés az emberfeletti intelligencia eléréséhez vezető küldetésük útján.

Smiling boy using system AI Chatbot on mobile application. Chatbot conversation, Ai Artificial Intelligence technology. Futuristic technology. Virtual assistant on internet.
Fotó: portishead1/Getty Images

A héten mind a két vállalkozás vezetői a közelgő új nagy nyelvi modellek érkezéséről beszéltek, melyek az MI-alkalmazások, mint a ChatGPT központjában állnak.

A Meta a következő hetekre ígéri a Llama 3 nevű rendszerét, míg a Microsoft támogatását élvező OpenAI állítja, hogy "hamarosan" érkezik a GPT-5 – írja a Financial Times.

Érvelni eddig nem tudott az MI

Joelle Pineau, a Meta MI-kutatási alelnöke szerint a cégnél keményen dolgoznak azon, hogy a modelleket ne csak beszédre, de érvelésre és tervezésre is rávegyék és azoknak legyen memóriája is. Az OpenAI operatív vezetője, Brad Lightcap szerint 

a GPT következő generációja képes lesz olyan nehéz problémákat megoldani, mint az érvelés.

Elmondása szerint az MI egyre bonyolultabb feladatok szofisztikált megoldására lesz képes. Ugyanis bár a mai rendszerek jók kis feladatok megoldásában, összességében képességeik spektruma még elég keskeny.

Az MI-versenyben azonban nem csak a Mea és az OpenAI vesz részt, így idén új modellekkel jelentkezhet a Google, az Anthropic vagy a Cohere is. Az érvelés és a tervezés pedig kulcsfontosságú a kutatók által csak mesterséges általános intelligenciának nevezett jelenség felé vezető úton, melytől a technológia hívői az emberfeletti képességek megjelenését várják.

A Meta vezető MI kutatója, Yann LeCun szeint míg a mai rendszerek szinte gondolkodás nélkül rakják egymás mögé a szavakat, és em igazán emlékeznek, bonyolultabb feladatoknál buta hibákat követnek el.

Ez lehet a hiányzó láncszem

Az érvelés elsajátításával a rendszerek képessé válhatnak kutatni a lehetséges válaszok között, megtervezni a cselekedetek sorozatát vagy épp mentális modellt építeni, ami felméri tetteik következményeit. LeCun szerint ez a nagy hiányzó lépcsőfok az intelligencia következő szintjéhez vezető úton.

A kutató elmondta, hogy olyan MI-ügynökökön dolgozik, melyek képesek egy párizsi irodából egy New York-i irodáig vezető út minden lépését megszervezni, beleértve a reptérre jutást is.

A Meta új modelljét a WhatsApp-ban és a Ray-Ben okosszemüvegében tervezi hasznosítani.

 

Meta OpenAI érvelés intelligencia
Kapcsolódó cikkek