Az Nvidia vezérigazgatója, Huang Zsen-hszün pénteken attól beszélt, hogy a mesterséges általános intelligencia (AGI) akár öt éven belül megérkezhet. Huang a világ vezető mesterséges intelligencia csipgyártóját vezeti, ezeket olyan rendszerek létrehozásához használják, mint az OpenAI vagy a ChatGPT. 

Ai(artificial,Intelligence),,Artificial,General,Intelligence,(agi),Or,Deep,Learning,Or
Fotó: Pdusit

A számítástechnikai guru a Stanford Egyetemen tartott gazdasági fórumon arra a kérdésre válaszolt, hogy mennyi időbe telik a Szilícium-völgy egyik régóta dédelgetett céljának megvalósítása, azaz az emberhez hasonlóan gondolkodni képes számítógépek létrehozása.

Huang szerint a válasz nagyban függ attól, hogyan határozzák meg a célt. Ha a definíció az emberi teszteken való megfelelés képességét jelzi, akkor az AGI hamarosan megérkezik. A mesterséges intelligencia jelenleg simán átmegy olyan teszteken, mint például egy jogi ügyvédi vizsga, viszont továbbra is küzd az olyanokkal, mint mondjuk egy gasztroenterológiai felmérés. Huang szerint azonban öt éven belül ezeken is simán átmegy, vagyis 

nem lehet majd megkülönböztetni, hogy ember vagy mesterséges intelligencia válaszol a kérdésekre. 

Huang kitért arra a kérdésre is, hogy hány további csipgyárra, az iparágban fabnak nevezett gyárra van szükség az MI-ipar terjeszkedésének támogatásához. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója szerint sokkal többre. Huang úgy véli, hogy ez kétségtelenül igaz, viszont a csipek idővel egyre jobbak is lesznek, vagyis nem kell majd olyan sok belőlük.