Cégvilág

Hadat üzent a Google-nak a Microsoft

A Google legfontosabb mesterségesintelligencia-központja mellé költözik a Microsoft új központja is. A tehetségekért folyatott verseny tovább éleződhet.

Az, hogy a Microsoft következő mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó központja Londonban nyílik meg, a Google elé dobott kesztyűként értelmezhető, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tervek szerint a DeepMindtól érkező Jordan Huffman fogja vezetni. A 2010-ben alapított DeepMind központja ugyanis Londonban található, és a Google által 2014-ben felvásárolt céget nemrég vonta össze a keresőóriás a saját belsős mesterségesintelligencia-projektjével.

Usa,,Los,Angeles.,January,30,,2023:,Ai,Battle,,:,Google,microsoft, mesterséges intelligencia, mi
Gigászok küzdenek az MI-dominanciáért / Fotó: Shutterstock

 

Egyre több fejlesztő igazol át a Google-tól a Microsofthoz

Azonban a közelmúltban a Microsoft képes volt elcsábítani a DeepMind-alapító Mustafa Suleymant, és a londoni MI-központ létrehozásával a Windows-gyártó egészen biztosan arra pályázik, hogy megszerezze a DeepMind legjobb fejlesztőit. Noha a Microsoft már korábban is jelen volt a brit fővárosban, és arra is ígéretet tett, hogy 2,5 milliárd dollárt fog adatközpontokra költeni Nagy-Britanniában, a mostani bejelentés a tehetségekért folytatott harc kiszélesítését jelenti.

A DeepMind vezeti a Google Gemini nevű csetrobotjának a fejlesztését, mellyel a keresőóriás a Microsoft támogatását élvező OpenAI ChatGPT-jére próbál választ adni. A Google stratégiájában azonban különböző MI-tartupokban eszközölt beruházások is fontos szerepet játszanak, melyek közül talán a Claude csetbotot fejlesztő Anthropic lehet a legfontosabb. Az Anthropic mögött ugyanis az OpenAI-ból érkezett fejlesztők állnak.

Bár a legtöbb MI-hez köthető fejlesztés egyelőre csak viszi a pénzt, a versenybe egyre több technológiai óriás száll be, 

így a Google és a Microsoft mellett a Meta és az Amazon is rengeteg pénzt költ az MI-megoldásokra.

Mindez pedig a Business Insider írása szerint hatalmas versenyt generál az MI-fejlesztőkért, akik között olyanok is vannak, akik akár 10 millió dolláros éves fizetési csomagot is kapnak. Sőt olyan eset is előfordult, hogy egy, a DeepMindtól az OpenAI-ba tartó fejlesztőt a Google egyik alapítója, Sergey Brin győzött meg a maradásról.

 

DeepMind London Claude Microsoft Google
Kapcsolódó cikkek