A hűtési és fűtési rendszerek működése, az ipari növekedés és a közlekedés elektromos alapokra átállása miatt hatalmas mennyiségű áramra lesz szüksége a világnak – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Magyar–kínai atomipari tárgyalások / Fotó: Szijjártó Péter oldala

 

Nagy áramigényhez sok erőmű kell

Szijjártó Péter szerint a növekvő áramigény olcsón, hatékonyan, biztonságos és környezetkímélő módon kizárólag nukleáris energiával állítható elő. „Ezért van nagy jelentősége annak, hogy két fontos csatát is megnyertünk Brüsszelben, amikor is az fenntarthatónak ismerte el a nukleáris energiát, illetve amikor megakadályoztuk a rá kivetendő szankciókat– – írta a miniszter. Felhívta a figyelmet, hogy Kína élen jár a nukleáris technológia fejlesztésében, Magyarországon pedig „teljes körű nukleáris ökoszisztéma fejlődött ki", ezért „érdekeltek vagyunk az ilyen típusú nukleáris együttműködés kialakításában” – idézi az MTI.

„Ma a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat vezetőivel folytatott tárgyalás alapján meggyőződtem arról, hogy ez nem egyoldalú” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Az orosz–kínai atomipari együttműködés formálódásáról, amely Magyarországot is érintheti, már egy éve írt a Világgazdaság.