Energia

Üzemanyagárak: a magyarok érzékenyen reagáltak az áremelkedésre

A családok életét jelentős mértékben befolyásolják az üzemanyagárak.

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyagköltések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását – írja a nemzetgazdasági minisztérium.

20190321_0021_MOR
A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A minisztérium közlése szerint a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése mellett a kormány a célzott intézkedéseinek köszönhetően (például online árfigyelő, kötelező akciózás) visszaszorította az élelmiszer-inflációt. Ennek, illetve a reálbérek jelentős ütemű növekedésének köszönhetően megindult az élelmiszer-fogyasztás helyreállása. Ezzel szemben 

a családok ma a tavalyi üzemanyagárakhoz képest a benzin esetében több mint 60 forinttal (64 forint), a gázolaj esetében pedig közel 80 forinttal (76 forint) kénytelenek többet fizetni literenként

– olvasható a közleményben.

Ez a 11 és 13 százalékos áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon. A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, a kereslet csökkent, ami hátráltatja a fogyasztás helyreállítását. 

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn bejelentették a nagykereskedők, hogy változik az üzemanyag ára szerdától. Látszik egyfajta engedékenység a részükről, hiszen egy lépésben 8 forinttal vágnak a dízel literenkénti árán, ugyanakkor a benzinárhoz egyelőre nem nyúltak hozzá.

Varga Mihály az április 11-i kormányinfón is szóba hozta az üzemanyag kérdését. Akkor úgy fogalmazott, hogy nem az adótartam felelős azért, hogy a magyarországi üzemanyag drágább, mint a régiós. 

„Ha megnézzük az adótartam nélkül nettó árakat, teljesen középmezőnyben van a magyar üzemanyag ára,

tehát azt gondolom, hogy nem az adókkal kell ebben a tekintetben foglalkozni, hanem a termelői költséget kell olyan mértékben csökkenteni, hogy lejjebb tudjon menni az árazás.”

Nemrég egy táblázatot is nyilvánosságra hozott a közösségi oldalán, amely azt mutatja, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok (legalábbis a benzin – a szerk.) adóterhe az Európai Unióban. „A magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák” – közölte a pénzügyminiszter.

 

rezsicsökkentés benzin benzinárstop üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek