A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) hétfőn közzétette előzetes rangsorát arról, hogy tavaly melyik tíz nemzetközi repülőtér került be a világ top 10 legforgalmasabbja közzé. A merítés nagy volt, a világ 180 országának és területének több mint 2 600 repterének adatait vetették össze.

Ahead of July 4th in Atlanta
Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtér, a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere / Fotó: NATHAN POSNER
Hartsfield-Jackson Atlanta – a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere / Fotó: NATHAN POSNER

Míg a belföldi piac ötödével, addig a nemzetközi utazások piaca több mint harmadával növekedett tavaly.

A nemzetközi utazások újjáéledése kedvezett a nagy, nemzetközi hálózatokkal rendelkező légitársaságoknak, ám a fapados és az országon belüli szolgáltatást nyújtó vállalatok az elmúlt hónapokban nehézségekkel küzdöttek.

Tavaly a világ repülőterei 8,5 milliárd utast szolgáltak ki, ami 27 százalékkal több, mint két éve, ám még mindig 6 százalékkal elmarad a járvány előttitől 

– közölte a világ repülőtereinek szakmai szövetsége, az ACI, előzetes adatokra hivatkozva.

Az ACI World főigazgatója, Luis Felipe de Oliveira is azt emelte ki a szervezet közleményében, hogy a globális légi közlekedést 2023-ban elsősorban a nemzetközi szegmens gerjesztette, amit olyan tényező mozgatott, mint például a Kína újranyitása miatti nagyobb utazási hajlandóság. A legtöbbet az amerikaiak utaztak, a legforgalmasabb 10 repülőtér fele és az első helyezett is az Egyesült Államokból került ki.

A legforgalmasabb tíz repülőtér a globális utasszám közel tizedét, azaz 806 millió utast adott.

Ez a szám csaknem ötödével nagyobb, mint tavaly, sőt még a koronavírus-járvány előtti, 2019-est is meghaladja 0,7 százalékkal.

A Tokyo Haneda International Airport, amelynek utasforgalma tavaly 55 százalékkal megugrott a két évvel ezelőttihez képest és így a 16.-ról az 5. helyre kapaszkodott fel. Ezzel pedig ez a reptér tette a legnagyobb előrelépést a rangsorban.

Tavaly csaknem 78 millióan használták a Denver International Airportot, ami hatodával több a 2022-ben rögzített adatnál. Ennek ellenére a reptér a 6. helyről a 3.-ra esett vissza. Ez egyébként a United Airlines egyik fő csomópontja, annak a légitársaságnak, amelyik sok Boeing–737 Max utasszállító repülőgépet használ.

A lista élére a Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport került 104,7 millió utas kiszolgálásával. Ez a reptér a Delta Air Lines legnagyobb csomópontja. A dubai nemzetközi repülőtér pedig először kapaszkodott a második helyre.

Top 10 legforgalmasabb nemzetközi repülőtér a világon 2023-ban (és 2022-ben) 

  1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (1.)
  2. Dubai International Airport (5.)
  3. Dallas/Fort Worth International Airport (2.)
  4. London Heathrow (8.)
  5. Tokyo Haneda International Airport (16.)
  6. Denver International Airport (3.)
  7. Istanbul Airport (7.)
  8. Los Angeles International Airport (6.)
  9. Chicago O’Hare International Airport (4.)
  10. New Delhi’s Indira Gandhi International Airport (9.)

Az utazások száma pedig várhatóan nem csökken, legalábbis Európában, ahol a három legnagyobb légi közlekedési csoport egybehangzóan arra számít, hogy az utasforgalom tizedével bővül. 

Légi teherszállítás

A légi áruforgalom volumene azonban csökkent, a becslések szerint 3,1 százalékkal kevesebbet 113 millió tonnát szállítottak tavaly a 2022-es évhez képest. A 10. a teherszállításban legforgalmasabb repülőtér forgalma az összes 26 százalékát tette ki, ami szintúgy csökkent az előző évhez képest. Az esés geopolitikai feszültségeknek, valamint a globális kereskedelmi és ellátási láncok zavarainak tulajdonítható. Ebben a tekintetben a hongkongi nemzetközi repülőtér továbbra is az első helyen áll, amelyet a memphisi nemzetközi repülőtér és a sanghaji Pudong nemzetközi repülőtér követ. Az anchorage-i repülőtér a 4. helyen áll, amelyet az 5. helyen az Incheon nemzetközi repülőtér követ.

Járműforgalom

A repülőgép-forgalom is nagyot nőtt tavaly az egy évvel azelőttihez képest. A 2023-as repülések száma megközelíti a 95 milliót, ami 11,8 százalékos növekedést jelent a 2022-eshez képest, de 7 százalékkal marad el a 2019-estől. A globális forgalom több mint 6 százalékát a 10 legnagyobb repülőtér bonyolította le. Ebben a tekintetben a sorrend a következő:

  1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport
  2. Chicago O’Hare International Airport
  3. Dallas/Fort Worth International Airport

Ilyen még nem volt: rekordok dőltek a ferihegyi reptéren – és mindjárt visszaszerzi az állam

Márciusban 1 296 500 utast regisztrált a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, melynek 23 720 tonnát lebonyolító cargoüzletága 6865 tonnával überelte az eddigi abszolút rekordot jelentő 2023-as novemberi eredményt. A ferihegyi reptér visszavásárlása komplex feladat, a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, azonban napokon belül lezárulhat.