Új helyzetet teremt a lakóingatlanok, azon belül is a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. Aki még idén tervezi a kertes házba költözést, annak a fővárosi házak helyett jó alternatívák lehetnek a vonzáskörzetben lévő hasonló ingatlanok, hiszen nagyon jelentős az árkülönbség. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) megszűnése miatt azonban érdemes még idén meghozni a döntést a vásárlásról – derül ki a Money.hu és az Ingatlan.com közös elemzéséből.

20210913 Deszk Segít a DM: Erre kell figyelni a lakásfelújítási támogatás igénylésekor.Képen: Tetőfelújítás, új cserép a házon. Illusztráció.
A használt falusi CSOK-os ház vásárlása és korszerűsítése vonzó alternatíva lehet.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A nagyvárosi év végi megszüntetése miatt decemberig várhatóan élénkülés lesz a városok lakás- és családiház-piacán

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: egyelőre bizonytalan, hogy milyen támogatások lesznek elérhetők a jövőben a nagyobb településeken, ezért akik jogosultak a mostani CSOK-ra, tanácsos mielőbb lépniük. Hangsúlyozta, hogy a megmarad, ráadásul jövőre az eddiginél jóval komolyabb összegű támogatást vehetnek igénybe a jogosultak. Így a használt falusi CSOK-os ház vásárlása és korszerűsítése vonzóbb alternatíva lehet, ami felpörgeti a forgalmat az érintett településeken 2024-től.

Mennyiért kapunk kertes házat Budapesten és Pest vármegyében?

A lakásforgalom jelentős részét adja a főváros és a Pest vármegyei régió, de az eltérések óriásiak. Az Ingatlan.com adataiból kiderül, hogy Budapesten a júniusban eladásra váró majdnem négyezer, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi ház átlagára 175 millió forint volt. Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában.

Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal.

Az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak. A jelenlegi szabályok szerint ráadásul több tucat falusi CSOK-os település van Pest vármegyében, ahol még alacsonyabbak az árak. A budapesti falusi CSOK-os agglomerációban 46 millió forintos átlagáron hirdetik eladásra a kertes házakat. Igaz, itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők. 

A Money.hu szakértői ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. Nem könnyű a hitelfelvevők helyzete: bár a lakáshitelek kamatai lassan csökkennek, de továbbra is érdemes körültekintőnek lenni, mert milliók bánhatják, ha rosszul választunk a konstrukciók közül. 

Mi lesz veled, CSOK? – alapjaiban dolgozhatja át a kormány a lakástámogatási rendszert

Nem új keletű a kormány terve a lakástámogatási rendszer átalakításáról: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tavaly októberben az ÉVOSZ konferenciáján beszélt először arról, hogy új lakáspolitikára van szükség, amely figyelembe veszi a különböző életpályamodelleket, mint például a pedagógusok és az orvosok letelepedésének támogatását.