Akár kedvező ajánlatokat is kifoghatnak azok az ingatlanvásárlók, akiknek újra kell gondolniuk a terveiket az átalakuló családtámogatási rendszer miatt – írta közleményében az Ingatlan.com. A szakportál megvizsgálta, hogy a és a babaváró iránt érdeklődő 30–39 év közötti korosztály milyen ingatlanokban gondolkozik a változó feltételek mellett.

Young,Couple,Packing,Things,In,Room,On,Moving,Day
Fotó: Pixel-Shot

Arra lehet számítani, hogy az év végéig jócskán megnő az aktivitás az ingatlanpiacon. A jelenlegi kilátások szerint rengeteg házaspár számára már nem lesz elérhető az állami támogatások rendszere, vagyis a 30–39 év közötti korosztálynak még most kell lépnie, ha szüksége van az ingyenmilliókra és a kedvezményes hitelre – erről az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszélt.

Azért is érdemes sietni a CSOK-ra jogosult pároknak, mert jövőre a nagyvárosi CSOK kivezetésével számos egyéb kedvezmény is megszűnhet. Az illetékmentesség és a kedvezményes CSOK-hitel akár több millió forinttal nagyobb támogatást jelenthet a vevőknek idén mint jövőre

– mondta Balogh László.

Balogh László szerint most rendkívül fontos az időzítés. Elmondta, hogy több millió forint mínuszt jelenthet a CSOK és a babaváró elvesztése, hiszen a piaci hiteleknél a kamatok rendkívül magasak.

Agglomerációs ingatlanok: kétszeres árkülönbségeket is találni a főváros körül

Budapest délkeleti agglomerációja maradt a legolcsóbb, a fővárostól távolabb pedig lényegében feleződik az átlagos négyzetméterár – írta a Magyar Nemzet.

 

Milyen ingatlant keresnek, akik még most ki akarják használni a babavárót?

Az Ingatlan.com adatai szerint a CSOK és a babaváró iránt érdeklődő házaspárok nagyjából 16 százaléka már tudja, melyik ingatlant vásárolja meg. 47 százalék aktívan keres a piacon, 36 százalék pedig még nem lépett az ügyben.

A 30–39 éves korosztály, akiknek valószínűleg még idén nyélbe kell ütniük az üzletet, elsősorban családi házat, ikerházat vagy sorházat keresnek. A válaszadók kétharmada sorolta fel ezeket a lehetőségeket. 

A tégla- és a panellakások iránt 35 százalékuk érdeklődik.

Az árak szempontjából nagy a szórás a lehetőségekben. 

A vizsgált korosztály 27 százaléka 20–39 millió forint közötti ingatlanok között böngészik, 26 százalékuk pedig a 40–59 milliós sávban keresi a lehetőségeket. 

15 százalékuk 60–79 millió forint között szán a leendő otthonára, és 8 százalék az, aki 80–99 milliót sem sajnál az ingatlanra. A maradék 8 százalék 100 millió forint felett kíván vásárolni.

Az idén ingatlant vásárló 30-as korosztályból 

a legtöbben Budapest XIV., XIII. és III. kerületébe költöznének. 

A fővároson kívül az agglomerációban Érd és Dunakeszi a legnépszerűbb célpont. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Szegeden és Kecskeméten nézelődnek az érdeklődők.