A legdrágább térség továbbra is az agglomeráció északi és nyugati szektora maradt, Jellemzően a fővároshoz közeli települések nagy részén 600 ezer forint feletti négyzetméterár jellemző – írta az általa megkérdezett szakértőkre hivatkozva a Magyar Nemzet. Legdrágábbként a szentendrei és a dunakeszi, míg legolcsóbbként a monori és a ceglédi járást említik.

20200421 Balaton Eladó ház Eladó ingatlan tábla hirdetésFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20200421 Balaton 
Eladó ház 
Eladó ingatlan 
tábla 
hirdetés
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az eladott ingatlanok között találni egészen kicsi, illetve nagyobb alapterületűt is.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cikk kitér rá, nem az alapterület, sokkal inkább az ár meghatározó. A 70-80 millió forint feletti adásvétel ritka, bőven akad viszont példa országos átlagban 20–40 millió közöttiekre. Az alapterületet illetően az derül ki, leggyakrabban a 60–120 négyzetméter közötti házakat veszik, de akad extrém példa is 30 négyzetméter alattiakra, illetve 150 négyzetméternél nagyobbakra is, bár ezek a tulajdonoscserék az adásvételek elenyésző hányadát teszik ki.

A lapnak nyilatkozó szakértők úgy látják, a normál/városi kivezetésének bejelentése jelentős hatással lehet az második fél évére. Élénkülni látszik az érdeklődés, ugyanakkor megjegyzik, hogy a piacélénkítő hatás inkább a városi ingatlanoknál mutatkozhat, a falusi CSOK-os településeken kivárás lehet jellemző, mivel az elérhető támogatás összege növekszik.