Ingatlan

Harc a betelepülés ellen: több tíz hektárral csökkentette a beépíthető területek nagyságát az agglomerációs település

Az új építési szabályok 32 hektárral csökkentik a beépítésre szánt területeket Budakalászon. A Pest vármegyei város esetében már 15 évvel ezelőtt is egyértelmű volt, hogy a növekvő lakosságszámra nincsenek felkészülve, mivel a víz- és csatornahálózat, az utak, a bölcsődei, óvodai férőhelyek, az egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés színvonala sem tudta követni a nagymértékű betelepülést. Szerintük ideje volt, hogy a közösségi szempontok végre a magánérdekek elé kerüljenek.

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület 2019-ben azt ígérte a budakalásziaknak, hogy felülvizsgálja a területrendezési eszközöket, leállítja a területrabló lakópark-építéseket, és a többségi érdekek mentén szigorítani fogja az építési szabályokat – írja Budakalász hivatalos honlapja. A portál beszámolója alapján a helyi képviselő-testület december közepén fogadta el az új szabályozási tervet és építési szabályokat, melynek értelmében az eddig beépítésre szánt területek 32 hektárral csökkentek. Kiemelik: a településrendezési intézkedések új alapokra helyezik a Pest vármegyei város fejlődését. 

Architectural,Office,Desk,Background,Construction,Project,Ideas,Concept,,With,Drawing
Budakalász új szabályozási tervei és építési szabályai értelmében az eddig beépítésre szánt területek 32 hektárral csökkentek
Fotó: Shutterstock

Már 15 évvel ezelőtt sem voltak felkészülve

Úgy fogalmaznak a kalásziak, hogy „a kérdés nem az, hogy jó vagy rossz, ha növekszik a lakosságszám, hanem fel van-e készülve erre a település”. Szerintük esetükben erre már 15 évvel ezelőtt is egyértelmű nem volt a válasz, mivel 

  • a víz- és csatornahálózat, 
  • az utak, 
  • a bölcsődei, óvodai férőhelyek, 
  • az egészségügyi szolgáltatások és 
  • a közösségi közlekedés színvonala régóta nem képes követni a nagymértékű betelepülést. 

Úgy vélik, ideje volt, hogy a közösség érdeke végre a magáné elé kerüljön.

Élhető Budakalász: káros folyamatok helyett természeti, kulturális értékek

„Amikor átvettük a város irányítását, jeleztük: a fejlődés számunkra nem az, ha Kalászon valami több vagy nagyobb lesz, hanem ha az itt élők boldogabbak lesznek. Vállaltuk, hogy megállítjuk a korábbi káros folyamatokat, a természeti környezetből pedig megőrizzük, ami még megmaradt, sőt, vissza is állítunk az elveszett értékekből” – hangsúlyozta a testületi ülésen Göbl Richárd polgármester.

Végül 2020-ban az Élhető Budakalász program beindításával indult el a több éves munka, a tervezéskor a széleskörű lakossági egyeztetés és véleményfelmérés után elsőként az új településfejlesztési koncepció készült el, melyet 2022 őszén fogadott el a képviselő-testület.

Az új településszerkezeti terv mintegy 32 hektárral növeli a budakalászi zöld-, erdő-, mezőgazdasági, illetve beépítésre nem szánt sport és rekreációs területek nagyságát.

Ez ugyanakkor megszünteti az átlagosnál jobb minőségű szántók be nem építhető részén a lakóterület-kijelöléseket, és a többi beépítésre szánt területfelhasználási kategóriában is összességében megközelítőleg 32 hektárral csökkenti a korábban építésre szánt területeket.

Területhasználat változása Budakalászon
 

Nem a besűrűsödő beépítésre 

Az új szabályozási terv városi közösségi terek, közparkok számára jelöl ki területeket, valamint gyalogos és kerékpáros átjárhatóságot elősegítő útvonalakra terjed ki. A beépült településközponti, lakó- és gazdasági övezetekben a már megszokott beépítési paraméterek azonban érdemben nem változnak, miközben 

a városban és külterületein a besűrűsödő beépítést nem teszi lehetővé.

Ezek a településrendezési eszközök a budakalásziak szerint új alapokra helyezik lakóhelyük fellendülését, fejlesztését: a beépítés, a funkciók elhelyezése, a közterületek alakítása tiszteletben tartják természeti és épített értékeiket, a közösségi térigényeket pedig úgy szolgálják ki, hogy egy klímabarát kisváros fenntartható fejlődését segítsék elő.

Beszámoltak arról is, hogy az országos főépítész szakmai véleménye december 8-án érkezett meg hozzájuk, melyben támogatta a módosítások tervezetét, jogszabályon alapuló kifogást pedig nem emelt. A szabályozási terv 2023. december 15-től, míg az új helyi építési szabályzat (HÉSZ) december 29-től hatályos.

Novemberben a budakalászi lakások átlagos négyzetméterára 966 357 forint/négyzetméter volt a településen az ingatlan.com adatbázisa szerint.

Fővárosi agglomeráció: brutális áremelkedést okozott a kiköltözési hullám

Az olcsóbb lakások vonzzák az odaköltözőket, a fokozott érdeklődés viszont folyamatosan húzta fel az ingatlanárakat az elmúlt években a fővárosi agglomerációban. A kiköltözési hullám eredménye mérhető: Pest vármegye aktív korú lakosságának 41 százaléka ingázik, az ingatlanárak pedig a járvány kitörése óta a pesti átlag felett emelkedtek. Budapest vonzáskörzetében most éppen Érd iránt a legnagyobb az érdeklődés, annak ellenére is, hogy ez a város már erősen túlterhelt. 

 

agglomeráció betelepülés Budakalász beépíthetőség
Kapcsolódó cikkek