Közélet

Merkelt is átverték az orosz telefonbetyárok

Vovan és Lexus máre számos nyugati vezetőt ejtett át korábban, Angela Merkelt is utolérték.

Orosz telefonbetyárok magukat Petro Poroshenko volt ukrán elnöknek kiadva Angela Merkel volt német kancellárt is elérték, hogy megvitassák a fejleményeket vele Ukrajnában és Belaruszban, ám a német politikus bizalmát nem nyerték el teljes mértékben a beszélgetés során.

30 September 2020, Berlin: Chancellor Angela Merkel (CDU) is on the phone during the general debate on the federal budget in the Bundestag.
Fotó: Kay Nietfeld / DPA / Getty Images

A volt kancellár hivatala hétfőn közölte, hogy január 12-én érkezett a hívás és a beszélgetést a német külügyminisztérium egy német–ukrán tolmácsa is segítette. A kiadott közlemény szerint 

Merkel értesítette a tárcát, hogy milyen benyomást keltett benne a hívás, ám további részleteket nem árult el az üggyel kapcsolatban.

Ezzel szemben az orosz mókamesterek, Alekszej Sztoljarov és Vlagyimir Kuznyecov, művésznevükön Lexus és Vovan eldicsekedtek tettükkel és Telegram csatornájukon részleteket is közöltek a beszélgetésből. Az orosz duó már számos hírességet és nemzetközi vezetőt ejtett át, Emmanuel Macrontól Boris Johnsonig vagy épp Mark Esper volt amerikai hadügyminiszterig.

A felvételen Merkel arról beszél, hogy a sokat kritizált Minszki egyezmények időt nyertek Ukrajna számára, valamint elítéli a Belaruszban uralkodó elnyomást – olvasható az Ap hírügynökség beszámolójában.

 

Angela Merkel átverés telefonbetyárok
Kapcsolódó cikkek