Ahogy az országgyűlési képviselők, a kormányfő és a köztársasági elnök, Matolcsy György friss vagyonnyilatkozata is nyilvánosan elérhető.

MATOLCSY GyörgyBudapest, 2022. szeptember 19.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke megnyitja a Budapest Eurázsia Fórum 2022 konferenciát a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2022. szeptember 19-én.Budapest, 2022. szeptember 19.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke megnyitja a Budapest Eurázsia Fórum 2022 konferenciát a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2022. szeptember 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
Matolcsy György mindenét eladta. Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének bevallása kétségkívül az egyik legizgalmasabb az idei felhozatalból, ugyanis számos változásról tanúskodik. A legszembetűnőbb, hogy Matolcsy Györgynek már nincs egyetlen ingatlan sem a tulajdonában. Pedig a tavalyi bevallásában még egy balatonakarattyai lakóháznak és egy csopaki üdülőnek is teljes egészében tulajdonosa volt.

Hogy mi történt ezekkel a vagyonelemekkel, az nem derült ki. Az viszont igen, hogy az MNB elnökének pénzügyeiben is jelentős átalakulás ment végbe. A legutóbbi vagyonnyilatkozatában ugyanis az állt, hogy magyar államkötvényben névértéken 118,3 millió forintot tartott. Ennek fedezete örökrész értékesítéséből származó jövedelem volt.

Ehhez képest a most január végén aláírt vagyonnyilatkozatában 25 millió forint névértékű Prémium Magyar Államkötvény van feltüntetve. Matolcsy Györgynek 100 millió forintja volt takarékbetétben, ami 30 millió forintra olvadt. Ellenben a hitelintézeti számlakövtelése látványosan, 19,6 millió forintról 65,24 millió forintra ugrott.

Nem kötelező, de az MNB elnöke forintra pontosan azt is ismertette, hogy a jegybank vezetőjeként mennyi a jövedelme: 2022 decembere és 2023 februárja között bruttó 5,26 millió forintot keresett, majd 2023 márciusától 2023 decemberéig bruttó 6,19 millió forintot. Féltucatnyi egyéb tisztséget is betölt, de ezekért nem kap javadalmazást.

Friss vagyonnyilatkozat: nyilvánosságra hozták Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc bevallását

Minden képviselő és tisztségviselő eleget tett a kötelezettségének és határidőre leadta a legfrissebb, 2023-as évre szóló vagyonnyilatkozatát.