Közélet

Több mint 2,7 milliárd forint értékben lopott el állami földeket az egyik legbefolyásosabb ukrán politikus

Még hivatalba lépése előtt több milliárd forint értékben lopott el mezőgazdasági földeket a jelenlegi ukrán agrárminiszter. Mikola Szolszkij még ügyvédként vehetett részt az állami földek megszerzésében. Az ukrán korrupcióellenes hivatal kutakodik a politikus körül, akinek Zelenszkij a kirúgását fontolgatja.

Az ukrán mezőgazdasági minisztert azzal vádolják, hogy több mint 2,7 milliárd forint értékben lopott el állami földeket. Ez még azelőtt történt, hogy bekerült volna a kormányba.

Ukraine's Minister of Agrarian Policy and Food, Mykola Solskyi speaks to the press as he leaves the Agriculture and Fisheries Council at the EU headquarters in Brussels, on May 30, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
állami földek
Több mint 2,7 milliárd forint értékben lopott el állami földeket az egyik legbefolyásosabb ukrán politikus / Fotó: AFP

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség, a NABU vádolta meg Mikola Szolszkijt a bűncselekménnyel – írta meg a Politico. Az ügynökség tájékoztatása szerint a miniszter emellett további majdnem 1,8 milliárd forintnyi állami föld lefoglalásában vehetett részt.

A NABU szerint 

Szolszkij 2017 és 2022 között vezetett egy olyan szervezetet, amelyik részt vett állami mezőgazdasági területek hűtlen kezelésében az északkeleti Szumi megyében. 

A csoport a kormányzati mezőgazdasági földhasználati program leple alatt megsemmisítette az állami tulajdonú vállalatok tulajdonjogát igazoló dokumentumokat, a földeket pedig a saját tagjaikra ruházták.

A korrupció Ukrajna második legnagyobb problémája

Keleti szomszédunknál egyértelműen az orosz–ukrán háború jelenti a legnagyobb bajt. A biztos első mögötti pozícióban továbbra is a korrupció szerepel a lakosság és a vállalatok szemében is.

Szolszkij nem tagadta a vádban szereplő állításokat, mindössze annyit mondott, hogy a nyomozás olyan időszakot érint, amikor még nem volt miniszter, hanem ügyvédként dolgozott. Hozzátette, hogy együttműködik a hatóságokkal a nyomozás alatt.

„Teljes mértékben együttműködök a hatóságokkal, garantálom az igazság feltárását. Minden adat a hatóság rendelkezésére áll, amiből fel tudják tárni, hogy mi történt 2017 és 2022 között.”

A NABU szerint a vizsgálattal sikerült megakadályozniuk, hogy a fent említett módszerrel további 3300 hektárnyi állami földet lopjanak el.

A 44 éves Mikola Szolszkij több mezőgazdasági vállalat tulajdonosa és az egyik leggazdagabb ukrán politikus. Ő Volodimir Zelenszkij kormányának az egyik legbefolyásosabb minisztere. Szolszkij körül már régóta vizsgálódik a NABU. Tavaly az egyik helyettesét vádolták meg azzal, hogy elsikkasztotta a humanitárius segélyeket.

A NABU nyomozása miatt úgy tudni, hogy Zelenszkij már nem bízik meg Szolszkijban, és az elbocsátását tervezi.

 

NABU ukrajna Szolszkij orosz-ukrán háború korrupció
Kapcsolódó cikkek