Közélet

A korrupció Ukrajna második legnagyobb problémája

Keleti szomszédunknál egyértelműen az orosz–ukrán háború jelenti a legnagyobb bajt. A biztos első mögötti pozícióban továbbra is a korrupció szerepel a lakosság és a vállalatok szemében is.

Ukrajnában az orosz–ukrán háború után a magas szintű korrupció áll a második helyen az ukránok fő problémái között – derült ki a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség által végzett felmérésből. A Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál által bemutatott kutatás eredményeiből az látszik, hogy a lakosság 71,6 százaléka ezt tartja az ország második legnagyobb gondjának, a vállalkozók közül pedig 73 százalék gondolja ugyanezt.

Rally in support of Ukrainian military in Lviv
korrupció
Fotó: NurPhoto via AFP

A lakosság 87,9 százaléka és a vállalkozások 81,3 százaléka szerint emelkedett a sikkasztások szintje az országban a 2022-es mértékhez viszonyítva. Sokan ebben Volodimir Zelenszkij felelősségét is látják, ugyanis az ukrajnaiak mintegy 50 százaléka úgy gondolja, hogy a korrupció leküzdése az elnök és hivatalának a felelőssége.

Az állampolgárok 47,5 százaléka, a cégek képviselőinek pedig 48,3 százaléka állítja ezt.

Ezzel szemben a válaszadók 36,9 százaléka és az üzleti élet 32,4 százaléka állítja azt, hogy a korrupcióellenes hivatal, vagyis a Legfelső Tanács az, amelynek tennie kell a korrupció visszaszorítása érdekében. A válaszok között szerepeltek olyan állítások is, hogy a Minisztertanács és a minisztériumok vonhatók felelősségre a korrupció terjedéséért.

A vállalkozók az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a NABU és az Állami Nyomozó Hivatal korrupcióellenes munkáját értékelik a legmagasabbra, míg a regionális hatóságok, a Miniszteri Kabinet, a minisztériumok, az egyéb központi végrehajtó szervek, valamint a Legfelső Tanács korrupcióellenes munkájával a legelégedetlenebbek.

Ezzel telt a korrupcióellenes hatóság első éve – itt a beszámoló

Megalakulásától 2023. december 31-ig 215 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz, ebből 148 e-mailben, 67 pedig az anonim bejelentő felületen.

 

Ukrajna orosz korrupció
Kapcsolódó cikkek