Közélet

Az orosz-ukrán háború 795. napja – Újra erőműveket értek orosz légicsapások

Ismét ukrajnai energetikai létesítmények ellen indítottak légicsapásokat az orosz erők szombaton. Zelenszkij ukrán elnök újra a fegyverszállítások felgyorsítására kérte szövetségeseit.

Orosz rakéták mértek csapást erőművekre Közép- és Nyugat-Ukrajnában, növelve a nyomást az ország egyébként is gyengélkedő energiarendszerén – jelentette a The Guardian. 

Ukrainian hospital ward damaged by the Russian missiles
Rakéta ütötte kráter Harkiv környékén / Fotó: Anadolu via AFP

A szombati légi csapás – amelyet nagy hatótávolságú rakétákkal, köztük cirkálórakétákkal hajtottak végre – március 22. óta a negyedik nagyszabású légi támadás volt az energiarendszer ellen. A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánkézben lévő villamosenergia-vállalata közölte, hogy hat hőerőműve közül négy megsérült. Tisztviselők elmondták, hogy a mentők Lviv és Ivano-Frankijszk nyugati régióiban több energetikai létesítményben is tüzet oltottak.

Oroszország vasárnap közölte, hogy légvédelmi rendszerei 17 drónt semmisítettek meg a területe felett, amelyeket Ukrajna indított. A drónok közül kilencet a Brjanszki régióban, hármat a Kurszk régióban, kettőt a Belgorod régióban és hármat a Kaluga régióban semmisítettek meg – közölte a védelmi minisztérium a Telegramon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szombati támadásokra reagálva ismét arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a légvédelmi rendszerek szállítását. Az ukrán elnök elmondta, hogy a megtámadott célpontok villamosenergia- és gáztranzit-létesítmények voltak, amelyek különösen az gázellátása szempontjából fontosak.

Az ukrán légvédelem a 34 beérkező rakéta közül 21-et lelőtt – közölte a légierő parancsnoka. A központi dnyipropetrovszki régió energetikai létesítményei elleni csapást követően Zelenszkij szülővárosában, Krivij Rihben megszakadt a folyóvízellátás – közölték helyi tisztviselők.

18:34

Nagyot hibáztak az ukrán védők, gyorsan vonulnak előre a front északi részén az oroszok

A hírek szeirnt egy elhibázott csapatfrissítés miatt tovább romlott a fronton az ukránok helyzete. Oroszország aktívan támad a teljes arcvonalon, és bizonyos irányokban taktikai sikereket is elér. Ezért a védelmi erők új vonalakra költöztek Berdicsi Szemenovkától és Novomihajlovkától nyugatra, Donyeck régióban – közölte Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

„A legnehezebb helyzet Pokrovszkij és Kurakhovsky irányban van, ahol továbbra is heves harcok folynak. Az ellenség ezekben az irányokban akár négy dandárt is bevetett, támadást próbál felépíteni Avgyijivka és Mariinkától nyugatra, és utat tör magának Pokrovszk és Kurakhovo felé" - közölte az ukrán Pravda szerint Alekszandr Szirszkij. Hozzátette: a védelmi erők új vonalakra költöztek Berdicsitől, Szemenovkától és Novomihajlovkától nyugatra.

16:19

Litván-orosz szócsata a kercsi híd miatt

Litvánia svédországi nagykövete elég furcsa üzenetet tett közzé közösségi oldalán, a kercsi híd lerombolására utalt benne – számolt be róla a Magyar Nemzet. 

Ha valakinek még nem volt alkalma lefotózni a kercsi hidat, még mindig itt az ideje

– írta ki X-oldalára Linas Linkevicius egy kollázs kíséretében.

Nem sokáig váratott magára az orosz válasz sem. 

Linas Linkevicius volt litván külügyminiszter célzása a krími híd elleni újabb csapásra szakmai skizofrénia

 – jelentette ki Grigorij Karasin, az orosz Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. A reakciót közzétevő Lenta.ru szerint Karasin hozzátette: a Krími híd lerombolásának terve nem most került elő először. Ezzel az orosz politikus német tisztek egy korábban lehallgatott beszélgetésére utalt vissza.

15:47

Ukrán hadsereg: Zelenszkij betiltotta a kaszinókat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten új korlátozásokat rendelt el az országban működő online kaszinókra, amely a reklámszabályok átírása és a játékidő limitálása mellett teljesen betiltaná az oldalak használatát a hadsereg számára. A kormány kritikusai azonban kételkednek abban, hogy az alacsony morál mellett a tilalom működni fog.

A Politico értesülése szerint az Állambiztonsági és Védelmi Tanács rendeletét Pavlo Petricsenko ukrán katonatiszt és aktivista április 15-i halála után kezdték el kidolgozni, aki hónapokon keresztül kampányolt a hadsereg vezetésénél és a kormánynál, hogy lépjenek fel a szerencsejáték-függőség terjedése ellen.

Honvédőink már harmadik éve vannak távol a családjuktól, stresszes körülmények között, ahol pihenni sem lehet, ezért pszichológiailag különösen sérülékenyek. Számukra a szerencsejáték maradt az egyedüli figyelemelterelés a háború szörnyűségei közepette 

– áll Petricsenko petíciójának szövegében.

15:13

Újabb újságírókat tartóztathattak le Oroszországban

Oroszország állítólag letartóztatott két újságírót, akik nemzetközi hírügynökségekkel dolgoztak – írta a BBC.

Szergej Karelint – orosz és izraeli állampolgárt – pénteken vették őrizetbe – jelentette az Associated Press (AP). Karelin korábban dolgozott a hírügynökséggel. Az újságírót „szélsőséges szervezetben való részvétellel” vádolják Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető alapítványának munkájához kapcsolódóan – Karelin természetesen tagadja a vádakat. Egy nappal korábban Konstantin Gabovot, többek között a Reuternek is dolgozó szabadúszó tudósítót hasonló vádak miatt vették őrizetbe.

Mindkét férfit legalább két év börtönbüntetés fenyegeti, ha elítélik őket.

Zelenszkij erőművek légicsapás
Kapcsolódó cikkek